Terug naar school?

Terug naar school? Ikke? Hope not. Als ik nog naar school ga, is ’t om les te volgen. Een paar uurtjes dictie zou welgekomen zijn. Of om een paar losse cursussen te geven. Of als ‘spreker’. Ik heb dat ook al paar keer gedaan. Wel plezant. Voor de rest…te veel freelancer om te functioneren in een schoolstructuur, vrees ik.

Hélas…mijn kinderen hebben wel nog vele jaren schoolstructuur voor de boeg. Binnenkort Kriebeldochter naar ’t middelbaar…Grote stap. Goe over nagedacht. School moeten kiezen en studierichting. Over paar dingen moeten babbelen en nadenken. Waar we niet over hebben nagedacht is over de gemeente waar Kriebeldochter de eerste twee jaar van ’t middelbaar les zou volgen. Knokke-Heist was een vanzelfsprekendheid. Alleen al om haar de vroege wekker te besparen. Die kinderen doen al uren genoeg. Voor De Streekkrant van deze week schreef ik een kriebel over schoolkeuzes. Lees en reageer:

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is een sensibiliseringscampagne gestart die ouders en jongeren moet overtuigen ‘hun middelbare schooltijd in de eigen gemeente door te brengen’. Dit omdat zowat de helft van de Knokke-Heistse jeugd – zo blijkt uit beperkt onderzoek – naar scholen buiten de gemeente trekt. Nu, zonder de scholen van de mij omringende steden en gemeentes te willen tegen de borst stoten. Ik, mama van een twaalfjarig kind dat in september naar het middelbaar moet, zie er echt het nut niet van in om voor een secundaire school buiten Knokke-Heist te kiezen. Ik nuanceer: dat je verderop de schooloopbaan voor buitenshuize scholen kiest, omdat je kleine nu eenmaal een richting wil volgen die de Knokke-Heistse scholen niet aanbieden, dat lijkt me volstrekt logisch. Maar dat je een twaalfjarig kind – wat dat zijn ze hé: kinderen – om 6u30 uit zijn bed jaagt, om deze rond 7u15 op de bus te zetten richting Brugge (Ik zie ze soms staan aan de bushalte in de regen.), om ze dan uitgeblust rond 6 uur ’s avonds terug thuis te krijgen, waar ze dan nog aan hun huiswerk moeten beginnen (Een doorsnee volwassenen heeft geen lange werkdagen van die aard), omdat het onderwijs in Brugge ‘beter’ zou zijn? Of omdat daar minder ‘dikke nekken’ naar school zouden gaan? Neen…Waarom woon je in Knokke-Heist als je zelf niet gelooft in de kwaliteit die je gemeente aan biedt?  Als er ten huize Kriebel één discussie wordt gevoerd, dan is het zeker niet deze. 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Zeer goede beslissing hebben jullie genomen. Ik heb enkel ervaring met Sint Bernardus maar ben zeer tevreden. Ernstig leerprogramma, genoeg “serieux” en toch geborgenheid. Ook steeds mogelijkheid om gehoord te worden en eventuele problemen te bespreken. En “dikke nekken” die vind je overal. Ik denk niet dat Brugge moet onderdoen, au contraire…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s