De stemmen geteld

Nu de stemmen zijn geteld en de teerlingen zijn geworpen, mag ik mijn prijs uitreiken voor slechtste verkiezingscampagne:

Proficiat Paul Geerinckx. Ik snap ech niet, echt niet wat de boodschap achter deze campagnefoto is geweest. Maar dat doet er niet toe, want het is voorbij. De ‘dice’ zijn gerold. De winnaars bekend, en de verliezers.

Op de tweede plaats (voor slechtste campagne) komt Luc Lierman. Mij een sms sturen om 8u21 op een zondagmorgen terwijl ik nog in bed lig nadat ik heel de week, ook zaterdag, om 6u30 ben opgestaan…dat werkt niet constructief op mijn gemoed. Maar dat is niet belangrijk…

***

Mijn prijs voor beste campagne gaat naar Anthony Wittesaele. Hoe hij de voorbije maanden stilletjes aan zijn weg heeft gevonden in ons Knokke-Heistse straatbeeld. Aanwezig zonder opdringerig te zijn. Intelligent zonder hautain te worden. Tussen de mensen, vele mensen. Knap. Een mens waar we nog veel aan zullen hebben de komende jaren.

***

Maar….

Ik ben in feite zeer teleurgesteld. Begrijp me niet verkeerd, ik ben supèr tevreden dat de Gemeentebelangen opnieuw een ruime meerderheid behaald hebben in onze gemeente, zijnde 24 van de 31 zetels. Maar ik begrijp niet dat zoveel mensen zo populistisch hebben gestemd. ‘De kiezer’ heeft twee van de meest intelligente heerschappen van onze huidige gemeenteraad veel te weinig stemmen gegeven, Danny Despiegelaere en Frank Naert, de een had genoeg stemmen voor een schepenpost moeten halen, den andere toch minstens genoeg om de gemeenteraad te halen. In hun campagne hebben  ze wellicht te veel vertrouwd op de wijsheid van de mens, te veel geloofd dat  hun werk van de voorbije jaren spontaan zou geapprecieerd worden. Jammer. De mensch heeft meer campagne nodig. En dat campagne voeren loont, blijkt dan uit de overload aan stemmen die bijvoorbeeld Jan Morbee heeft binnen gehaald, een heel sympathieke mens maar die nog veel te bewijzen heeft. Hij heeft blind vertrouwen gekregen van de kiezer nu, ik hoop dat hij dit zal kunnen waarmaken, amai, wat een opdracht.

De NVA heeft heel de oppositie (openvld had zichzelf eerder al buiten spel gezet) naar huis gespeeld. Zeven zetels hebben ze gewonnen bij de bartdeweversvanknokkeheist vandaag, terwijl ze maar een mens of twee hebben die ook echt een plaats in de gemeenteraad verdient, of aan kan. Olivier Bodyn bijvoorbeeld, heeft de voorbije maanden zich al weten te positioneren in de gemeenteraad. Ik verwacht veel van die jongen. Spa dan weer, die was zes jaar geleden al uit het straatbeeld verdwenen. Als je er zes jaar niets van hoort, kan je in een paar weken niet terug komen. Ze waren er niet. Ze zijn er niet. Het eenmansteam Waeghe, daar maak ik geen woorden aan vuil. Alleen opkomen is dom. Die jongen had zijn energie beter in constuctieve oppositie gestoken elders. Vlaams Belang, dat doet zeer. Ik ben op geen enkel vlak een Vlaams Belanger in het algemeen, maar in ons Knokke-Heist hebben de verkozenen van de voorbije jaren hun best gedaan om Knokke-Heist te bewaken, om ons te behoeden voor hubris; ze hebben goed oppositie gevoerd vind ik. En alhoewel ze er niet in geslaagd waren om een deftige kieslijst samen te stellen, vind ik het toch jammer dat ze niet één zetel hebben binnen gehaald. Dat had Frank De Smet tenminste toch wel verdiend. En dat toont nog eens een keer welke meeloper wij, de mens, wel zijn. Wie is trouw gebleven aan zijn ideologie, aan zijn mening, aan zijn toekomst door voor NVA te stemmen? NVA bestond gewoon nog niet de vorige keer. Welk nut heeft het om in Knokke-Heist via de NVA voor stomme Bart de Wever en zijn separatistische dromen te stemmen. Jahh….ik ben zeer blij met de overwinning van de Gemeentebelangen maar ik ben zeer teleurgesteld in de oppositie stemmen van Knokke-Heist.

7 gedachten over “De stemmen geteld

 1. Hot Marijke (@HotMarijke)

  Citaat uit uw blog: “Welk nut heeft het om in Knokke-Heist via de NVA voor stomme Bart de Wever en zijn separatistische dromen te stemmen”.

  Sorry, dàt vind ik wel zeer kort door de bocht! Het is niet omdat u een Lippensaanhanger bent dat u Bart “stom” moet noemen. Hij is een zeer intelligente man die strijdt voor zijn zaak en uit zijn overwinning is duidelijk gebleken dat hij niet alleen staat. Een beetje respect voor andere partijen en meningen is hier wel gepast!

  Groetjes,

  Hot Marijke

 2. Marie-Louise Detré

  Christel, uw analyse van de verkiezingen en de manier dat ze werd gevoerd is helemaal juist en ik ben er helemaal mee akkoord ! Dank voor dit bericht.
  Niemand zou het beter kunnnen uitdrukken !

 3. Baete Milo

  Beste Mevrouw,
  Normaal reageer ik niet op onzin,maar op tendentieus en beledigend “schrijfsel” doe ik dat wel.Wat je over de campagne van jouw “Gemeentebelangen” schrijft laat me koud en onverschillig…..was die misschien ook nog niet grootschalig genoeg???
  Erger wordt het als je de kandidaten van N-VA gaat ridiculiseren en beledigen.Weet je trouwens dat “domme” Bart en akolieten “vormingsdagen” voor toekomstige gemeenteraadsleden hebben georganiseerd?Trouwens,druk bijgewoond door de kandidaten uit Knokke-Heist.Zelfs ik,met mijn schamel diploma van licentiaat,kon er héél veel van opsteken!
  N-va Knokke-Heist behaalde,met beperkte middelen, 21% van de stemmen,wat door de meerderheid van de mensen aanzien wordt als een groot succes en je minderwaardig “schrijfsel” zal daar niets aan veranderen!
  Als ik je nog een goeie raad mag geven……verzorg je schrijftaal!Want de schrijffouten die je schrijft zijn legio!!!!

 4. Peter Claeys

  Beste Christel,

  ik woon al lang niet meer in Knokke, maar af en toe volg ik wel eens de website van ORO nieuws om op de hoogte te blijven van wat leeft in mijn oude woonstek.
  Via een link kwam ik op uw bovenstaande artikel terecht en ik moet u toevertrouwen dat ik het een beetje moeilijk heb met de toon in het artikel.

  Ik heb zelf geen uitgesproken politieke voorkeur maar ik kan me niet bevrijden van het gevoel dat deze ongenuanceerde eenzijdige invalshoek op gespannen voet leeft met de conventionele journalistiek.

  Dit is welsiwaar een persoonlijke blog, maar ze werd wel gelinkt met de (gelukkig maar) lokale pers.
  Maar voor de rest wens ik u veel succes toe met uw leuke lokale artikels.

  Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s