Waarom er weinig vogels zijn in het Zwin…

Omdat er toch wel wat reactie op gekomen is, en omdat het onderwerp mij zeer genegen is…mijn Kriebel uit de Tam-Tam van vorige week.

“Een beetje een zomerse dag en zeer helder weer, wat beweging van Zwaluwen. Rietgorzen zingen in de rietkraagjes en twee Zwartkopmeeuwen vliegen over, een mannelijke Torenvalk toont zijn jachttechnieken en laat zich ook goed bekijken op een paaltje. Engels gras komt in bloei en in de duinen zien we Reigersbek, Ooievaarsbek en Zandzegge in bloei. In de polders nabij het Zwin jaagt een Bruine kiekendief…” Ik ben hier schaamteloos maar met toestemming een stukje tekst aan het kopiëren uit de (vernieuwde) website www.natuurgidsen.eu, de site van onze vaste gids die de geïnteresseerde Zwinbezoekers elke zondagmorgen om 10u rondleidt doorheen de Zwinvlakte, een aanrader trouwens. Ik probeer zelf minstens een keer per jaar mee te gaan. Het is kalm in het Zwin voor de tijd van het jaar. De winter was lang, de lente is laat. De arrivé van de trekvogels is maar traag op gang gekomen en de voorplanting verloopt niet altijd zoals gepland. Dat heeft te maken met natuurlijke factoren. Zangvogels op weg van hun winterverblijfplaats in Noord-Afrika naar hun zomerverblijf in ons Zwin moeten natuurlijk barrières zeeën, gebergten en woestijnen trotseren. Maar er is meer aan de gang. In de omgeving van Malta moeten ze tussen de kogels laveren van individuen die zich op hun plezierjacht amuseren met het afschieten van overtrekkende vogels. Just for fun. Alsof dit nog niet erg genoeg is, las ik vorig week via Natuurpunt Studie dit. “Na de moeizame oversteek zoeken vogels een plaats om bij te tanken. En daar wordt in het Middellands Zeegebied gretig misbruik van gemaakt. De noodzakelijke landing wordt stevig afgeblokt met een net. 700 km mistnetten staan vrijwel doorlopend opgesteld van aan de Libische kust over Egypte tot aan de Sinaï.” De vogels hebben geen schijn van kans. Wraakroepend.

Lees hier meer over via:

http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1643007/2013/05/30/Miljoenen-trekvogels-sneuvelen-in-Afrikaanse-vangnetten.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s