Over geniale cartoons en panda’s, what else

Ja, ik vind panda’s ook schattige beestjes, zolang ze mijn vingers niet afbijten. En man, die promocampagne rond het naar België brengen van die beesten mag meer dan geslaagd genoemd worden. Maar toch. Nu heb ik het gehad met die panda’s. Ik hoop dat ze een schoon leven hebben hier in de Walen, en dat ze veel bezoekers trekken naar het park dat al zoveel van naam veranderd is dat ik me niet meer precies kan herinneren hoe het vandaag heet. Maar trop is trop en enough is enough.  “Mama,” aldus luidde mijn kleine zoon  die samen met mij voor de tv hing en terwijl het avondnieuws absorbeerde. “Mama, zijn die panda’s echt belangrijker dan al die mensen die sterven in de burgeroorlog?” Ja…voor de nieuwsmakers blijkbaar wel.  Voor die honderden mensen die met vlaggentjes stonden te zwaaien naar voorbijrijdende camions blijkbaar ook.  Ik zelfs, ben er miljaar over aan het kriebelen vandaag. De panda’s zijn zelfs zo sterk dat ze tot in het brein van de jury van het Knokke-Heists cartoonfestival zijn geraakt. Begrijpe wie het kan.

Ter verduidelijking:

“Dieter Bevers uit België heeft de drieënvijftigste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen met de cartoon ‘Kiss Panda’. De beslissing om Dieter Bevers dit jaar de Gouden Hoed te geven werd genomen door een professionele jury, met gevestigde waarden uit de bruisende Cartoonwereld. Dit jaar hadden Steven Degryse (Lectrr), Pieter De Poortere, Eva Mouton, Inge Heremans (Ilah) en Katrien De Vreese de moeilijke taak om uit 1395 cartoons de Gouden Hoed 2014 te kiezen.
Jury statement: Een cartoon die bij toeval heel actueel blijkt te zijn en die ons aansprak wegens professionaliteit en hoge technische uitwerking. De cartoon is krantwaardig, helder in beeld gebracht en toont ons een simpele, frisse grap die handelt over de generatiekloof.”

Er namen dit jaar 421 cartoonisten uit 63 landen deel aan de wedstrijd. Zij
zonden samen 1395 spotprenten in. De tentoonstelling naar aanleiding van het
53ste Internationale Cartoonwedstrijd vindt plaats van 13 juli tot 14 september
2014 in het tentoonstellingspaviljoen op het strand voor het Casino in
Knokke. Het Cartoonfestival en de KU Leuven werken al sinds 2010 samen aan
deze 53ste editie van het festival. Het uitgangspunt is een toegankelijk
festival te organiseren rond de uitdagingen, de vooruitgang en de nonsens van
humane genetica. Dit alles rijkelijk overgoten met een saus van pure cartoons en
gemixt met de nodige humor uit het DNA van bekende cartoonisten.

01_Gouden_Hoed_2014_kiss_panda

Ik besluit met een quote van de juryvoorzitter. “Wij zijn een fantastisch land als we ons zo kunnen opwinden over zoiets als de komst van een panda.”

Zelfs de cartoonjury is gevallen voor de commercie. Jammer.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s