Misschien moeten we dit jaar een Polder Clean-up organiseren?

Mijn Kriebel uit de Streekkrant van week 09 / 27 feb 2014

Het voordeel van het freelancen versus de nine-to-five-job ligt hem mede in het feit dat je soms eens met een leemte in je agenda zit die je geheel naar vrije wens kan invullen. Zo komt het dus dat ik vorige week op het ongeoorloofde 11u in de voormiddag mijn loopschoenen kon aantrekken voor een 5 km loopje, op en af de Leopoldsvaart-Noord zoals mijn Ramskapelse helft van De Stinker en De Blinker officieel wordt genoemd. Ik was bijna aan het einde van mijn 4de km toen mijn muziekinstallatie plots begon te trillen en ik merkte dat je met dat ding ook nog kon telefoneren. “Hallo,” klonk het tussen de stappen door. “Met Stijn Kolacny van Scala. Stoor ik?” “Neen hoor…,” hijgde ik hem ten antwoord, enigszins verwonderd dat een Vlaamse wereldartiest nog de moeite neemt om regionale pers persoonlijk te bellen met de boodschap dat hij producent is van het ‘Staartjes Grote Circusavontuur’ een muzikaal poppenavontuur voor kinderen waarmee hij onder meer in Blankenberge en Brugge komt rondtoeren tijdens de paasvakantie. Het is een tactiek die werkt natuurlijk want hij kreeg, in tegenstelling tot de vele PR-bureaus die mij te pas en ten onpas bellen, mijn onverdeelde aandacht…

Dit ter inleiding…

Ook ik wil hier een beetje aandacht vragen. En wel daarom. Ik ben niet de enige loopsporter of jogger van het pittoreske dorpje Ramskapelle in Knokke-Heist. Een dorpsgenoot heeft een vast 5km toertje langs de Speleman- en de Jockheerestraat. Ik volg soms datzelfde traject, maar ik had nog niet de moeite genomen om te doen wat hij heeft gedaan: het sluikstorten tellen. In de grachten langs één kant van de weg telde hij 98 lege blikjes, vooral bier. Andere afval niet meegerekend. Geen kat die het opruimt. Heb ondertussen mijn ogen eens open getrokken in mijn straat ook. In de gracht op het einde van mijn straat verbroederen bierblikjes, een lege fles wijn, een opengereten vuilbakzak…Los van het feit dat ik niet begrijp wie die blikjes daar leegdrinkt – Men at work? Loslopende jongeren?Joggers of fietsers? – begrijp ik ook niet wie ze daar weggooit. Alcoholisten die thuis of bij hun baas niet binnen mogen met lege blikjes? Ook begrijp ik niet waarom iedereen ze voorbij loopt zonder ze op te rapen? Ik ook niet, betrap ik mezelf. Misschien omdat het water van de gracht te nat is, of te vies? Of omdat op den buiten geen straatkeerders aan het werk zijn? Maar ik heb een voorstel. Jaarlijks is er een Coastal Clean-up Day.  Misschien moeten we dit jaar eens een Polder Clean-up organiseren? En we vragen Stijn van Scala om een beetje ruchtbaarheid aan het event te geven? Wat peins je?

1 Comment

  1. heel mooi initiatief, kan me er ook mateloos aan ergeren, om de meter ligt er overal wel iets, begrijp ook niet waarom mensen dat doen, uit luiheid, domheid waarschijnlijk, tja en als je iemand er op wijst dat ze iets weggooien maak je kans nog een uitbrander te krijgen. we kunnen niet hard genoeg een halt toeroepen naar dat weggooi gedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s