Sherpa’s de slaven van onze luxehobby’s

Ik schrijf in opdracht vandaag. Van mijn zoon. Omdat hij wil reageren op nieuwsberichten die klinken als ‘er is een bergbeklimmer omgekomen en oh ja, ook drie sherpa’s’. We horen het een paar keer per jaar tijdens het klimseizoen op de Mount Everest.

Het seizoen moet nog beginnen en zie, afhankelijk van de nieuwsmedia die tot in onze woonkamer of auto zijn doorgekomen zijn er de voorbije week 6, 13 tot  16 sherpa’s omgekomen. Alsof ze niet wisten hoeveel er precies vertrokken waren en hoeveel er zijn terug gekeerd. Maar het zouden er nu 16 zijn.

‘Ze praten over hen alsof het aliens zijn,’ zegt mijn zoon gisteren in de auto, gechoqueerd omdat de dood van 16 mensen verloren ging tussen voetbalberichten en verkiezingscampagnes.

En nu willen ze staken, de nog levende sherpa’s. Dit tot grote ergernis van de bergbeklimmers die met zijn honderden in het basiskamp zitten te wachten tot ze in file de berg mogen optrekken.

Tuurlijk mogen ze staken, zo schrijft de gazet, het zijn toch geen slaven.

Wel, ik ben daar nog niet zo zeker van. Voor de hobby van ons de welstellende, voor de kassa van hun land, klimmen sherpa’s, de beste bergbeklimmers ter wereld mee met ons en voor onze projecten mee, geladen als ezels met onze overlevingsmiddelen, de hoogste berg ter wereld op. De sportklimmers hebben de regio welvaart gebracht, en eten voor de gezinnen van de sherpa’s die hen begeleiden. Al blijft de levensverwachting van een sherpa niet al te hoog. De berg eist hen op. Is het niet door een lawine of ander natuurlijk onheil, is het door de aftakeling van hun lichaam, dat hoe sterk het ook moge zijn, nog altijd een mensenlichaam is dat elke keer het onleefbare hoogtes binnen te kampen krijgt met zuurstoftekorten.

Ik ben doorgaans niet voor stakingen als drukkingsmiddel. Deze keer wel. Geef de families van de overleden sherpa’s meer dan 300 euro schaamtegeld. Beperk het aantal alpinisten op de berg. Respecteer de mens die hen daarbij begeleidt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s