Hoe zit dat nu met die ganzen in het Zegemeer?

In lang vervlogen tijden. Toen ik nog in de Zwaluwenlaan 14 woonde, waar nu restaurant Jardin is, en mijn ochtend-, middag- en avondwandeling met mijn hond Tony en later Ricky mij altijd richting  Zegemeer leidde alwaar ik toen nog niet de strontjes opraapte. In die lang vervlogen tijden ben ik er af en toe op wandeling met of zonder hond, wel eens aangevallen door een bende ganzen. Jaren hebben ze er gewoond. Ze waren deel van het decor. En als ze een kwaaie bui hadden, wel dan liepen we gewoon blokje om. En andere dagen gooiden we ze ouwe stukjes brood.

Vandaag. Zijn de ganzen dood.

Het zouden geen inheemse soorten geweest zijn. Vreemd. Ik wist niet dat anders zijn een reden was om te doden.

Ik ga al lang niet meer wandelen aan de Lac, ik had het dus nog niet opgemerkt dat ze weg waren. Maar ik had wel een stukje tekst gelezen in Tam-Tam van iemand die moord en brand schreeuwde en het schande vond dat de ganzen vermoord waren. Ik heb geen aandacht gegeven aan het stukje. Het was anoniem ingestuurd. En met anonieme schande- en schelduitroepsels hou ik mij niet bezig, hoe welgemeend ook.

Vandaag op Facebook las ik bij R.D. een niet-anonieme visie op de ganzen. Ik heb zijn permissie gekregen om deze hier met u te delen.

Het Zegemeer ganzen verhaal krijgt een staartje met extra veren. Nu blijkt dat 22 van de 29 afgemaakte ganzen wel degelijk van een inheems ras waren. Ik dacht eerst dat onkunde en incompetentie hier niets mee te maken had, maar uiteindelijk is het een combinatie van belangenvermenging en incompetentie. Als we er van zouden uitgaan dat 22 dieren “per vergissing” zouden zijn afgemaakt. Dan stel ik me vragen bij de competentie van de dienst milieu. Als ze in hun functie het ene ras niet van het andere kunnen onderscheiden vraag ik me af wie waar wat zit te doen op die dienst. Ik stel me ook vragen bij de verklaring van Dr P. G. die aanvankelijk beweerde dat het allemaal exoten waren die hier niet thuishoren. Ik zou toch verwachten dat hij in zijn functie als arts toch wat nauwkeuriger zou omgaan met levende wezens. De verschillende VOC diensten in de buurt zijn niet geraadpleegd over relocatie. Nochtans beweerde de dienst Milieu dat dit wel was gebeurd. Het hele verhaal zit dus aan elkaar met haken, ogen en leugens. Het feit blijft dat een populatie die al dertig jaar op het Zegemeer zonder noemenswaardige problemen leefde, nu plotseling voor overlast en botulisme zou zorgen. Denken ze nu bij het Gemeentebestuur dat de hele bevolking even idioot is als zij die deze barbaarse slachtpartij in scene hebben gezet. Als dat het gezicht moet worden van het nieuwe Knokke Heist dan vrees ik voor ons imago als “milieu en natuurvriendelijke” badstad. Een aantal extra bijenkorven zal hier niet veel aan veranderen.

 

*******************************************************************************************************************

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s