Het nieuwe Zwin krijgt vorm

Ik ben geen grote fan van veranderingen. Dat heeft niets met de leeftijd te maken. Het is een default die ik al had zelfs toen ik jong(er) was. Toen de eerste berichtgevingen op me af kwamen dat ons Zwin zou gaan veranderen, was ik bijgevolg niet blij. Ik vond het niet fijn dat de betonnen paden waar ik heel mijn jeugd op had gefietst werden uitgebroken, ik vond het jammer dat de oorlogsbunkers die al jaren op de loer naar het niets lagen te staren verdwenen, ik was er zelfs tegen dat de vogelkooien werden weggesmeten, mij weliswaar bewust van de te kleine ruimte die de beestjes hadden maar ook bang dat we onze jeugd de vogels uit onze omgeving niet meer van dichtbij zou kunnen showen.

Ik ben fan geworden van de nieuwe plannen die voor het Zwin worden gesmeed, twee jaar terug toen ik op weg van Bretagne terug naar huis een paar dagen tussenstop hield in de Somme alwaar ik samen met Braven en kroost de Marquenterre bezocht. Weliswaar veel groter dan ons Zwin maar toch gelijkaardig. Kooivrij. En een schoon voorbeeld van hoe je natuur dicht bij de mens kan brengen zonder deze te verstoren. Educatief zonder belerend te zijn. Belevend. Toen ik hoorde dat de toekomstplannen voor het Zwin uitgewerkt waren naar voorbeeld van de Marquenterre ben ik zelfs hevige fan geworden van de verandering die het Zwin tegemoet gaat. (Een mens moet niet altijd vasthouden aan zijn eerste gedacht.)

somme - marquenterre - le crotoy zomer 2012 (17)

Dit weekend werd de symbolische eerste steen van het nieuwe Zwin Natuurcentrum gelegd. Dat het moge groeien en bloeien…

Voor de liefhebbers, neem ook es een kijkje op de facebookpagina van het Zwin Natuurcentrum. Daar zijn ook luchtfoto’s te zien. Heel knap.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s