Damme culinair zondag 5 oktober 2014

Er is heel veel te doen in de regio volgende zondag, dierenzegening in Knokke, zeepkistenrace in Duinbergen en Damme Culinair in Damme.. Je leest er hier alles over.

Damme Culinair vindt plaats op zondag 5 oktober 2014 op het marktplein van Damme en in de verkeersvrije Jacob van Maerlantstraat én in de hallen van het stadhuis van 10 tot 18 uur. Het centrum blijft dus volledig toegankelijk voor alle verkeer, uitgenomen in de Jacob van Maerlantstraat. 

Damme heeft op culinair vlak dit jaar al bijzonder goed gescoord met o.a. de Proef- & Shopfietsroute 100 % West-Vlaams in Damme. 12.000 brochures werden verspreid met informatie over de hoeveproducten die onze Damse landbouwers aanbieden aan de recreant. 400 fietstasjes met een Maerlantbiertje, een Dams worstje van Slagerij Het Zwin, een liter fruitsap van Steffi-fruit en een zakje Brugse babbelutten van Confiserie Kathy werden aan de man gebracht.

Nieuwe Damse producten

In Vivenkapelle lanceert Hoeveslagerij Marc Bonne na de Uilenspiegelpaté nu een “Dams Kassietje”. Dit is een vleescreatie op basis van witte pens, pain de veau, hoofdvlees en gekookte hesp. Als kers op de taart (en dat is letterlijk te nemen) opende Céline Claeys zaterdag 27 september “Cé-licious” in de Kerkstraat waar vroeger De Kazemat gevestigd was. Van vorming pasteibakker en voormalig lesgeefster aan de Hotelschool Ter Groene Poorte, zal ze ons opnieuw verwennen met de heerlijke unieke Damse appeltaart uit grootmoeders tijd. Voorlopig wordt dit een weekendzaak, geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.

Damse bedrijven op Damme Culinair

Maar ook op Damme Culinair mag men nieuwigheden verwachten. De kaart van de lokale producenten wordt helemaal getrokken, met deelname van de volgende Damse bedrijven: Hoeveslagerij Marc Bonne, Cé-licious, Damse Kaasmakerij, De IJshoeve, De Kasteelhoeve, Olivier Schram, Steffi-fruit, Ter Caleshoek.

Dams verenigingsleven op Damme Culinair

Nieuw op Damme Culinair is ook dat het verenigingsleven ingeschakeld wordt met de deelname van de Volleybalclub Sijsele, die present zullen zijn met Damse reuzels. Lut Fockedey zorgt op de markt voor Oostkerkse frietjes. KVLV Damme parkeert in de hallen van het stadhuis en bakt ter plaatse groententaart en verkoopt zelfgemaakte confituur van pompoenen. KVLV Sint-Rita tekent voor wafeltjes met Damse koffie en de Landelijke Gilde Damme draagt zorg voor Sabayon van Maerlantbier en Damse stoverij met Uilenspiegelbier. Zelfs de School Dambord uit Damme-centrum zal met olijfjes en zongedroogde tomaten aanwezig zijn.

Culinaire trends op Damme Culinair

Maar Damme volgt ook de culinaire trends. Food trucks zijn “in”. Dus mocht een “Food Truck” niet ontbreken op Damme Culinair. Jan Kegels van “JeansurMer” zal aanwezig zijn met zijn oldtimervrachtwagen Mercedes F 508 die omgebouwd werd tot een trendy verkooppunt van allerlei visbereidingen met Noordzeevis.

Nieuwe standhouders op Damme Culinair

Naast de gevestigde waarden zoals Belgomilk (Milcobel) en Brouwerij Roman van het Enamebier, komt de Vlaamse Confrérie van de Gastronomie en de Confrérie de la tarte au fromage van onze verbroederingsstad Jodoigne naar Damme Culinair. Lode Vanhoutte van Kaasmakerij Damme is een vertrouwd figuur op Damme Culinair, net zoals de Beauvoorder met zijn boerenpatés. Ook Mickisz met zijn advokaat is van de partij, net zoals Pascal Nevens met zijn mattetaarten

Heel wat standhouders doen voor het eerst mee aan Damme Culinair, zoals Champagne Louise Brison, DMB van Dorine Maes met pasteien, Pomme Charelle en Paardenmelkerij Filippus uit Maldegem, Pompoenerie De Heidebloem, Private Dining, ’t Zoete Mondje met jenevers en speculoos, Handsaeme Foie Gras en de honingproducten van de Hoeveimkerij van Joke Hindrickx. Bovendien is er een stand van 100 % West-Vlaams die de Proef- & Shopfietsroute 100 % West-Vlaams in Damme zal aanprijzen.

Horeca Damme springt op de kar van Damme Culinair

Dit jaar is er ook een actieve medewerking van de Damse horeca. Bakkerij ’t Broodhuys langs de Damse Vaart Zuid serveert Damse pannenkoeken. Verschillende Damse restaurants hebben een speciaal Damme Culinair-menu: La Bouffée, De Damse Poort, De Zuidkant, De Spieghel, Luna Piena, Pallieter en Ter Damme.

Animatie

Radio Moerkerke zal niet uitzenden, want dat is niet zo eenvoudig, maar zal zorgen voor de nodige muzikale covers en evergreens op Damme Culinair. Het wandelend orkest “De Bree Veertiene” zorgt voor de nodige ambiance in de namiddag tussen alle standen. Voor de kinderen is er opnieuw een springkasteel aanwezig en een schminkstand in de Jacob van Maerlantstraat ter hoogte van de Winkel van Tijl en Nele, waar men ook terecht kan voor diverse streekproducten en zeker voor de “Pater van Damme”.

Wedstrijd Damme Culinair

Damme Culinair staat ook in voor een wedstrijd in samenwerking met “Brugge Kaas” en het Stadsbestuur van Damme. Door het invullen van een eenvoudig formuliertje maakt men kans op een ballonvaart of voor een gastronomisch diner in twee van de gastronomische nieuwkomers in Damme: “Restaurant La Bouffée” en “Restaurant De Damse Poort”, beiden gevestigd in de Kerkstraat.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s