Bouwwonderen in Knokke-Heist – deel 3 – Westkapelle

Westkapelle zal er over enkele jaren helemaal anders uit zien…

 

Masterplan voor stedelijk park tussen ziekenhuiscampus en kern Westkapelle

In het gebied gelegen tussen de ziekenhuiscampus en de kern Westkapelle tussen de Herenweg en de Natiënlaan voorzien het gemeentebestuur en de Provincie West-Vlaanderen in de toekomst ruimte voor een stedelijk park met tal van functies. Deze eerste visie is het resultaat van een masterplan dat beide overheden, Provincie en gemeente, samen met externe ontwerpers tijdens de ‘ontwerpweek’, van maandag 5 tot en met vrijdag 9 mei, samen opmaakten. Tijdens de ‘ontwerpweek’, ook wel charette genoemd, werden onder andere omwonenden en andere betrokkenen gehoord.

Ter hoogte van de Far West (kruispunt Natiënlaan en Kalvekeetdijk) wordt plaats voorzien voor een evenementenplein met evenementenhal met integratie van een randparking en busstation. Daarrond is er ook ruimte voor een nieuw veiligheidsgebouw voor de politie en brandweer, de uitbouw van een nieuw trainingscentrum voor Club Brugge, uitbreiding van het bedrijventerrein ’t Walletje (5 ha), uitbreiding van de begraafplaats en de verdere uitbouw van de ziekenhuiscampus Zeno.

Langsheen een centrale groene as wordt een evenementenplein en een groene ruimte voorzien waarrond alle functies hun plaats krijgen. Deze verkeersas verbindt de kern Westkapelle, het evenementenpark via de ziekenhuiscampus, het toekomstige golfterrein en Duinenwater met Knokke. Zo krijgt het gebied niet alleen een betekenis voor de eigen inwoners, maar wordt het evenementenplein met de randparking ook een interessante toegangspoort voor toeristen.

De Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Knokke-Heist werden in het verleden geconfronteerd met heel wat ruimtevragen over het gebied. Ze kregen onder andere vragen over de verdere ontwikkeling van de nieuwe ziekenhuiscampus Zeno, de uitbouw van een trainingscentrum van Club Brugge, het realiseren van een randparking en evenementenplein, de uitbreiding van het lokale bedrijventerrein ‘t Walletje en van de begraafplaats, het realiseren van een nieuw veiligheidsgebouw waar brandweer en politie een plek zouden krijgen, enz.

Voor sommige vragen is de gemeente bevoegd, voor andere de Provincie. Om al deze ruimtevragen niet los van elkaar te bekijken en ze op een goede manier te ondervangen besloten de Provincie en de gemeente hier rond samen te werken.

Het was de eerste keer dat de Provincie samen met een gemeente een ‘ontwerpweek’ organiseerde. Deze vorm van intens samenwerken gedurende een korte tijdspanne resulteerde tot een mooi resultaat waarmee beide partijen verder aan de slag kunnen.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s