Spaanse Rijschool van Wenen in België

Waar ook ter wereld Braven & ik op reis gaan, bezoeken we maneges. Om telkens tot de vaststelling te komen dat de schoonsten thuis is natuurlijk. Alhoewel we onderweg we toch wel paar pareltjes ontdekt hebben. Le Parc Equestre van Le Touquet bijvoorbeeld, zeer mooi. En dan zijn er de gerenommeerde buitenlandse stallen natuurlijk. Le Cadre Noir de Saumur hebben we bezocht een paar jaar terug toen we met de mobilhome op rondrit waren langs de Loire. (Onze wereld ligt dicht bij huis.) In Wenen zijn wij nog nooit geweest maar ik heb als jongeling wel de Spaanse Rijschool van Wenen aan het werk gezien, ik denk dat het in Antwerpen was. Indrukwekkend. De Spaanse rijschool komt terug. Dit weekend. En ik ga kijken naar de perspreview op vrijdagmorgen. Ik hoop alvast met schone verhalen terug thuis te komen. In afwachting geef ik je al onderstaand mee.

EN DEZE BIJZONDERE GOUDEN TIP. Als je tickets wilt boeken met KORTING dan moet je HIER klikken en vooral, heel belangrijk, tijdens STAP 2 de korting selecteren.

Voorproefje:

 

DE SPAANSE RIJSCHOOL VAN WENEN TERUG IN BELGIË!

Op 22 en 23 november 2014 palmt de wereldberoemde Spaanse Rijschool uit Wenen Paleis 12 van Brussels Expo in. De witte hengsten en hun ruiters tonen in 2 wervelende shows de meest ingewikkelde en indrukwekkende dressuurkunsten: van “Pas de Deux”, naar “Arbeid aan de lange teugel” tot “Het Ballet der Witte Hengsten”!

Tijdens de galavoorstellingen zijn op de klanken van de klassieke Oostenrijkse muziek alle veeleisende onderdelen van de hogeschool te zien – van passages, piaffes, galop-pirouettes tot en met de moeilijke schoolsprongen. Ze worden zowel bereden als aan de teugels geleid gepresenteerd. Het hoogtepunt is – na de pas de deux, waarbij twee paarden figuren in elkaars spiegelbeeld uitvoeren – de quadrille: exact gechoreografeerd op de historische dansmuziek uit de tijd van het Weens Congres, voeren acht lipizzaners met hun berijders – sierlijk en met uiterste concentratie – dit ballet van de witte hengsten op.

De Spaanse Rijschool uit Wenen mag meer dan 430 jaar traditie op haar palmares schrijven, een record waar niemand anders aan kan tippen. Haar naam en faam zijn een internationaal begrip.

Spaanse rijschool
De paarden werden gewoon “Spaanse” paarden genoemd tot in de achttiende eeuw. Toen verwees een schrijver naar hen als “Lipizzaners”. Hij nam de Italiaanse schrijfwijze van het dorpje Lipica ofte “Lipizza” per ongeluk over, een lapsus die de stamboeken volledig veranderde. Sindsdien worden de Spaanse paarden dus Lipizzaners genoemd. De dieren werden uitgeroepen tot nationaal symbool in Slovenië en je vindt ze terug op het Euro muntstuk van 20 cent. In de hele wereld zijn er maar 3000 officieel geregistreerde Lipizzaners. 240 ervan staan in de stoeterij van Piber en nog eens 73 in de Spaanse Hofrijschool zelf, in hartje Wenen.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s