Toprestaurants in de Zwinregio

Zijn we goed of zijn we goed? We zijn mega natuurlijk!

 

Knokke-Heist heeft zo van die tradities. Eentje ervan is het uitbrengen van een culinaire gids die alle sterren in de regio verzamelt samen met Gault&Millau restaurants die een 13+ behaalden. En dat zijn er nogal wat.

‘Ons’ Knokke-Heist heeft met de Bartholomeus niet alleen een tweesterrenrestaurant in huis. Met restaurants Jardin, Cuines 33, Ciccio en Sel Gris komt daar nog vier keer één ster bij. En dan hebben we het over Brugge, Damme, Blankenberge (ben grote fan van Philippe Nuyens), Cadzand, Sluis, Hoofdplaat en Breskens nog niet gehad. 62 bladzijden sterren en puntenrestaurants verzamelt het nieuwe boekje dat Toerisme Knokke-Heist uit bracht.

Ik geraakte tijdens de persvoorstelling van al die sterren, terwijl we caramellekes met foie gras mochten proeven, een bun met krab, overheerlijke pasta met truffel en een aardappelschelleke met vis vergezeld met een glas champagne – ik was van plan water te drinken, maar 5 hapjes en 1 glas blazen echt niet positief, denk ik – ik geraakte dus tijdens de persvoorstelling van al dat lekkers aan de prat met de uitgevers van culinair magazine Dolce.

Soms wordt er gezegd dat onze regio het meeste sterren per hoofd heeft. Ik heb altijd gedacht dat deze uitspraak een promostunt was, maar neen, zo wordt mij verzekerd door mensen die het kunnen het weten want ze brengen hun culinair magazine uit in zestien landen. Hier is het. Hier bij ons!

Ben een beetje trots.

Wij, Belgen, hebben bovendien nog iets meer. Waar onze vrienden the Americans ook heel sterk geworden zijn in het heel verfijnd koken, hebben wij – les petits Belges – ook een heel lekkere tusseneetcultuur…en dat hebben ze ginder daar weer minder. Wij zijn gewoon goed in lekker eten. En we beheersen, zoals Toerisme Knokke-Heist het mooi kan verwoorden, ‘de kunst van het tafelen’. Op alle niveaus. Heerlijk…

Een goede croque in de Butler bijvoorbeeld. Daar kan ik echt van genieten. Of van een avond Bar-à-Manger. Een Boudin. Een tapasje in het nieuwe Café René. Deze overvloed aan echt lekkere restaurantjes en bistro’s is iets wat ze bij onze noorderburen in Nederland niet zo weldadig kennen als bij ons. Maar ik moet relativeren. We mogen van de Nederlanders zeggen wat we willen. De clichés worden de dag van vandaag doorprikt. Naast hun overheerlijke bitterballen waar ik op het strand van Cadzand in de zomer vergezeld van een kirr zo graag aan knabbel, hebben ze nog heel veel meer lekkers in petto. Cadzand is synoniem voor Pure C natuurlijk. Maar wist je dat een beetje verderop in Breskens een jonge chef van 26 jaar aan het roer staat, of beter aan de kookpotten, van restaurant Spetters en hij mag daar al twee jaar op rij voor een ster achter zijn naam mag zetten!

Zo jong, zei ik, ben je misschien tussen de kookpotten geboren? Letterlijk wel, antwoordt de jongeman. Mijn moeder is bevallen met Pasen toen het beredruk was in het restaurant dat zijn ouders toen hadden.

Impressionant. Dat vond ook onze burgemeester. Hij verklapte zijn favoriete restaurant in Brugge, de Gouden Haerinck. Hij beloofde de restaurants waar hij nog niet was geweest eerstdaags te gaan bezoeken. En was blij dat hij de chefs eens zag. Die staan doorgaans achter het fornuis terwijl de dames hem bedienen. Die dames van de chefs wil hij volgend jaar wel eens in de gids zien staan, lachte hij. En natuurlijk had hij een woordje voor Il Trionfo. Gault&Millau riep hen zowaar uit tot beste Italiaan van het jaar. “En dat terwijl er zoveel goede zijn in Brussel,” zei de burgemeester. “Maar de beste is in Knokke-Heist!”

‘Toprestaurants in de Zwinregio – 2015’ kan je online raadplegen op www.knokke-heist.be of je kan de brochure aanvragen bij toerisme Knokke-Heist vzw. Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist. Tel 050 630 380 of toerisme@knokke-heist.be

Fotoreportage van de persvoorstelling by De Krant van Blankenberge.

Persvoorstelling toprestaurants in de Zwinregio. Foto's Fonz De Krant van Blankenberge (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s