Schapen in het Zwin

De schapen mogen dan wel zoals eerder vermeld verdwijnen van de Damse Vaart. In het Zwin worden ze terug volop ingezet. Na 68 jaar zijn er blijkbaar terug Vlaamse schapen in de Zwinmonding.

Onder een stralende zon trok de kudde Vlaamse schapen van Danny Jones op zaterdag 17 januari 2015 uit de Zwin Laagvlakte (vroegere vliegplein) naar hun nieuwe wintergraasplaats in de monding van het Zwin, onder het beheer van het Agentschap Natuur en Bos. Dit alles onder de deskundige leiding van professionele herderin Carola van den Handel met haar drie getrainde herdershonden.

Het was geen sinecure de schapen apart verzameld te krijgen tussen een kudde wilde Konikpaarden en Schotse Hoogland runderen met hengsten, veulens, stieren en kalveren incluis. Het parcours dat de Border Collies aflegden en hoe ze de bevelen van de herderin opvolgden om de klus te klaren waren ongelooflijk. De operatie getuigde van vakwerk en coördinatie van de bovenste plank.

 

De Zwinstreek kent een eeuwenoude geschiedenis van doorwinterde herders. Rond 1877 telde de Zwinstreek 10 kudden. Jonge schapen werden uit Nederland ingevoerd, hier vetgemest en naar Frankrijk uitgevoerd. Kamiel Maertens (zoon van Dolf Maertens, schaapherder in de Vrede) trok van 1900 tot 1947 eveneens met een grote kudde Vlaamse schapen door de slikken en schorren van het Zwin. Rond 1900 waren er nog een achttal schaapskudden tussen Knokke en Westkapelle. De algemeen gekende naam voor een herder was toen “een Schaper”.

 

Dijkgraaf op rust Jan Vandepitte is een telg uit een oud geslacht van herders langs de dijken in het Hazegras. Veel van onze toponiemen en straatnamen, zoals Herdersbrug, Schapenbrugge, Wollestraat,… doen ons denken aan de tijd dat schapen een belangrijk deel uitmaakten van het economisch leven op het platteland en sedert de Middeleeuwen rijkdom brachten in Vlaanderen. Sinds de opkomst van kunstvezels is dit evenwel veranderd, want de opbrengst van de wol is nihil en men probeert zelfs in Australië schapen te kweken die praktisch geen wollen vacht meer hebben, kwestie van scheerkosten te vermijden. Komt daarbij dat Vlaanderen geen eetcultuur van lamsvlees heeft zoals zijn buurlanden.

Vandaar dat het beroep van schaapherder bij ons helaas een uitstervend beroep is. In West-Vlaanderen zijn er geen 5 meer.

 

“Met 677 km onbevaarbare waterwegen in de Oostkustpolder waarbij de oevers allemaal machinaal gemaaid worden, moet het toch mogelijk zijn een paar kudden aan het werk te zetten voor ecologisch berm- en dijkbeheer. Om nog niet te spreken over de toeristisch meerwaarde voor de Zwinstreek met al zijn mooie dijken en de promotie die voortdurend gevoerd wordt om het fietstoerisme te bevorderen”, aldus Danny Jones van Steunpunt Levend Erfgoed.

schapen zwinmonding (2)

 

Een gedachte over “Schapen in het Zwin

  1. Rudy Van den Eeckhout

    Geachte, Ik lees je mailtjes nu al een hele tijd, zoals deze. Toch een suggestie. Zou het niet mogelijk zijn om een dergelijke mail te vergezellen van een kaartje. Kwestie van een niet-knokkenaar noch ‘aangelande’ maar wel een regelmatige bezoeker van Knokke een beetje te helpen zich te oriënteren. Dank en met vriendelijke groeten. Rudy

    Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s