8ste EDITIE FLANDERS HORSE EXPO – 27 februari tot 1 maart 2015

Na de vakantiebeurzen en de Belgian Boat Show mag ik alweer een beursbezoek ondernemen. Deze keer is het helemaal mijn dada. En die van de hele Kriebelfamilie.

Mochten jullie nog niet zo hard als ik staan te popelen om nog eens naar Gent te rijden, presenteer ik jullie hier graag de FLANDERS HORSE EXPO top ‘tien om te zien’.

De achtste editie
van Flanders Horse Expo, het grootste event in zijn soort voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber in de Benelux, heeft weer heel wat in petto. In 2015 gaat veel aandacht uit naar welzijn en zelfs wellness van paard en ruiter!

Flanders expo in Gent wordt van 27 februari tot 1 maart 2015 drie dagen ingepalmd door paarden en alles wat daarbij hoort. Het hippische event lokt elke keer meer dan 25.000 bezoekers. Paardenliefhebbers vinden er dan ook alles, van zadels en bitten over paardentrailers, paardenreizen tot informatie over verzorging, Natural Horsemanship, paardenvoeding enz. Flanders Horse Expo biedt bezoekers een unieke mix van expo, nationale en internationale wedstrijden op topniveau en diverse demonstraties en clinics. Alle disciplines komen aan bod.

1.Wellness/welzijn voor paard en ruiter

Met plezier en ontspannen rijden en omgaan met paarden, daarvan genieten paard en ruiter het meest. Daarom wordt er tijdens Flanders Horse Expo extra aandacht besteed aan het africhten en rijden, rekening houdend met het fysieke en mentale welzijn van het paard. Paardvriendelijk rijden betekent dat het paard met je meewerkt en er zelf ook plezier aan heeft. Horsemanship technieken kunnen hierbij helpen, zowel voor recreanten als voor wedstrijdruiters. Tijdens de demonstraties leer je er alles over. Ook over paardvriendelijk mennen wordt op zaterdagnamiddag een voorstelling gebracht.

De fysieke fitheid van het paard komt eveneens aan bod met demonstraties over fysiotherapie en massages voor paarden en de benadering van orthopedische problemen. Een van de standhouders (Leen Soldaat) brengt een onderwater stapband mee voor paarden die gebruikt kan worden voor aquatherapie als training en voor revalidatie. Alles voor het welzijn en de gezondheid van het paard vind je terug op de beurs.

 

2.Paardrijden en kinderen

Paardrijden zit in de lift. Voor de kinderen is er op Flanders Horse Expo opnieuw een uitgebreid speciaal parcours met een programma op maat. Het beursbezoek is voor kinderen een plezier samen met de VLP-mascotte “Dré van de VLP” en de daaraan gekoppelde kidsroute. Deze interactieve spelroute doorheen de hallen van Flanders expo, waarbij het paard centraal staat, brengt plezier en kennis samen. In 2015 zal Dré van de VLP opnieuw aanwezig zijn met een vernieuwd concept van de Dréroute. Zo brengt VLP de paardensport nog dichter bij de jeugd en laat hen op een ludieke en interactieve manier proeven van de passie voor pony’s en paarden. Bovendien kunnen de kinderen zelf kennis maken met de paardensport tijdens een van de voltige initiaties in de Kids Corner.

 

3.Paardentoerisme: 100% genieten

Genieten van een weekend of weekje vakantie met het paard? In verschillende paardvriendelijke logies in binnen- en buitenland voelen paarden en ruiters zich onmiddellijk thuis. Ze komen tot rust in de ruimte en de natuur. Tijdens Flanders Horse Expo is er volop aandacht voor ruitertoerisme, trekkings, wandelen en recreatief bezig zijn met je paard en dit in samenwerking met LRV (Landelijke Rijvereniging).

Paralympisch dressuurkampioene Michèle George zal op vrijdag ook aanwezig zijn op Flanders Horse Expo om tijdens een meet&greet te vertellen over haar safari naar Zuid-Afrika later op het jaar!

 

4.Acrobatie op het paard

Acrobatie op het paard, of beter nog voltige, is zoiets als turnen op een bewegend paard. Het paard heeft een speciale voltigeersingel om zijn buik, die voorzien is van handvatten. De singel voorziet steun voor de voltigeur. In een vloeiende beweging springt de voltigeur op het galopperende paard en demonstreert een aantal turnoefeningen. Dit jaar toont de top van de Belgische voltigeurs zijn kunsten onder andere in de grote piste. De Vlaamse Liga Paardensport brengt daarnaast een aantal demonstraties ‘voltige op de ton’ waarbij iedereen kan kennis maken met deze acrobatische discipline en voor de durvers in het publiek zijn zelfs initiaties te paard voorzien!

 

5.Barrel Race

Barrelracing is een onderdeel van de westernsport waarbij puur op tijd gereden wordt. Hoe gaat de wedstrijd? 3 tonnen, op z’n Amerikaans “barrels” genoemd vormen een patroon (“pattern”) waarbij de ruiter één changement rijdt. Het paard moet heel kort langs de tonnen wenden, snelheid maken én terugkomen. Stuurkunst, behendigheid en het hoofd koel houden zijn hierbij de boodschap. Tijdens Flanders Horse Expo wordt dit uitvoerig gedemonstreerd tijdens de battle tussen de wereldtoppers. Spektakelgehalte verzekerd!

 

6.Dressuur clinics

Wie de dressuur nog beter wil leren beheersen, kan op zondag terecht bij de dressuur clinics met verschillende Grand Prix ruiters, waaronder Belgisch Olympisch ruiter Claudia Fassaert en voormalig Belgisch kampioen Simon Missiaen.

Daarnaast wordt ook Tristan Tucker verwacht, een Australische dressuurruiter, die een methode ontwikkelde om angstige paarden te laten wennen aan extreme situaties, zo rijdt hij wel eens rond met een ronkende kettingzaag of wapperende vlag op zijn dressuurpaard! Show en spektakel in combinatie met de fijnste dressuurpassen!

  1. Belgische Springpaarden behoren tot de wereldtop!

Iedereen die iets met paarden te maken heeft, hoorde ooit al wel spreken van “DARCO”. De beroemde Belgische springhengst heeft ervoor gezorgd dat het Belgisch Warmbloedpaard nooit meer weg te denken valt uit de springfokkerij. Over heel de wereld heeft het Belgisch Warmbloedpaard zijn bijdrage geleverd aan de kwaliteit van velerlei springpaarden. Ook vanuit China en andere Oosterse landen groeit de interesse in de Belgische paarden. BWP brengt op zaterdag een clinic met voormalig Belgisch olympisch ruiter Marck Van Dijck waarbij de kwaliteiten van het Belgische springpaard in de verf gezet worden.

 

  1. Belgian Reining Derby

In 2015 is de Belgian Reining Derby opnieuw te gast. De specifieke wedstrijd voor westernruiters kende vorig jaar veel succes. Westernpaarden die een perfecte slidingstop uitvoeren en om hun as ‘spinnen’? In de westernhal van Flanders Horse Expo krijg je het gedurende de drie dagen allemaal live te zien.

 

  1. Equicoaching

Equicoaching is het helpen van mensen door middel van paarden. Naast het bijwonen van een aantal seminaries over dit onderwerp, kan ook in levende lijve gemerkt worden hoe kinderen contact kunnen maken via paarden. Mini Horse Wold brengt zijn minipaardjes mee naar Gent om te tonen hoe dit in zijn werk gaat.

 

  1. De hoefsmid

David Picqué is hoefsmid en heeft daarmee een vaak vergeten maar heel belangrijk beroep. De spreuk “No foot, no horse” is wel gekend. De hoeven van een paard dragen immers dagelijks een gewicht van 600 à 700 kilo. Het bekappen, het beslaan, de gevaren voor de hoefsmid,… zijn thema’s die fascineren en een oude wereld binnenbrengen in het snelle gemotoriseerde leven van vandaag.

 

MEER INFO

http://www.flanders-horse-expo.be

 

https://www.facebook.com/flanders.horse.expo

 

 

PRAKTISCH

 

Datum en locatie

Van vrijdag 27 februari tot en met zondag 1 maart 2015

Flanders expo Gent

 

Openingsuren:

10-22u op vrijdag en zaterdag

10-18u op zondag

 

Toegangsprijzen

Beurs, wedstrijden en demo’s:

Reductietarief online voorverkoop:

Volwassenen: 14 euro

Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 10 euro

Kinderen jonger dan 6 jaar: Gratis

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s