Gezonde lenteschoonmaak: vijf fabeltjes op een rij

De lente komt er stilaan weer aan en dan voelen heel wat mensen de drang om het huis weer eens een grondige lenteschoonmaak te geven. Je kan in de winkels heel veel producten vinden die je helpen met het aanpakken van alle soorten vuildeeltjes. Maar heel wat van die producten heb je eigenlijk niet nodig en kunnen zelfs een gevaar vormen voor je gezondheid en die van je gezin. Daarom zet Logo Brugge-Oostende vzw hieronder “vijf foute fabels” op een rijtje.

1. U moet voor alle soorten vuil en alle soorten oppervlakten een apart, speciaal product gebruiken. Dan pas bent u goed aan het schoonmaken…
Nee, u kan heel wat oppervlakken en soorten vuil al perfect en snel kuisen met microvezeldoekjes en koud water, waardoor u al heel wat minder schoonmaakproducten nodig hebt. Krijgt u het daarmee niet schoon, dan kan u ervoor kiezen om allesreiniger te gebruiken. Allesreinigers zijn net bedoeld om alle soorten vuil van alle soorten afwasbare oppervlakken schoon te maken (ramen, spiegels, geverfd en gelakt hout, vinyl, tegels,…). Op deze manier vermijdt u al heel wat gezondheidsrisico’s van speciale producten én bespaart u heel wat geld.

2. Als u méér gebruikt van een schoonmaakproduct, zal het beter werken…

Nee: als u meer gebruikt dan wat op de gebruiksaanwijzing staat, dan…
• is uw product sneller op en moet u sneller een nieuwe fles/doos/… kopen, dus betaalt u meer;
• zal het product niet beter werken.

Daarom kan u best de op het etiket beschreven dosis gebruiken, en zelfs eens proberen met wat minder, wat heel vaak ook een perfect resultaat geeft!

3. U moet uw huis goed ontsmetten, anders wordt u ziek….

Schiet niet met een geweer op een mug! In een normale woning is het bijna nooit nodig of zelfs nuttig om te ontsmetten. Gebruik een allesreiniger zonder ontsmettingsproduct in. Is het toch nodig uw huis te ontsmetten (vraag het eventueel na bij uw huisarts), dan moet u altijd eerst grondig schoonmaken, want anders heeft de ontsmetting geen effect. Ontsmettingsproducten verliezen hun ontsmettende werking als ze in contact komen met vuil.

4. Bleekwater (‘Javel’) is een uitstekend schoonmaakproduct…

Bleekwater is écht geen schoonmaakmiddel: het bleekt het vuil en kan ontsmetten, maar maakt nooit iets schoon en ontkalkt niet. Het is zeer irriterend en schadelijk voor uw gezondheid. Als u het toch gebruikt, meng het dan zeker nooit met andere producten zoals een ontkalker, anders komen er giftige chloordampen vrij!

5. Luchtverfrissers maken de lucht in uw huis weer gezond…
Luchtverfrissers maken de lucht niet gezond: ze voegen enkel extra stoffen toe aan de lucht in uw huis en zorgen ervoor dat u de bestaande geurtjes ‘overtroeft’ met een nieuwe, synthetische geur. Ze verstuiven het product in fijne druppels die u en uw gezin dan ook inademen. Wil u slechte geurtjes kwijt? Zorg dan voor voldoende verluchting! Gebruikt u toch luchtverfrissers, lees dan altijd heel goed de gebruiksaanwijzing, want heel vaak mag u ze alleen gebruiken in een goed verluchte ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s