Ongewenste beestjes mijden op een gezondere manier

…in afwachting van warme lentedagen:

Ongewenste beestjes mijden op een gezondere manier: 3 vliegen in één klap!
De lente is in het land en we zien alles weer volop groeien en bloeien, zowel de plantjes die we in onze tuin willen als heel wat misschien minder gewenste plantjes en diertjes. Dankzij enkele gemakkelijke tips kan je deze echter vermijden of aanpakken zonder ongezonde of onveilige pesticiden te moeten gebruiken in en rond je huis. Zo bescherm je tegelijk jouw gezondheid, die van je gezin én zelfs de natuur. Zo sla je 3 vliegen in één klap!

Vanavond blijven we plakken…
Vliegen kunnen beestig lastig zijn, maar als ze op je voedsel zitten, kunnen ze ook ziektes overbrengen. Er zijn allerlei soorten spuitbussen en producten te koop in de winkel, maar deze zijn meestal een duurdere en niet zo’n gezonde of veilige oplossing. De beste oplossing is ervoor te zorgen dat ze niet binnen kunnen komen door goede vliegenramen. Zitten ze toch binnen, dan zijn vliegenvangers nog altijd één van de meest efficiënte middeltjes.

De zoemende nachtbrigade…
Was het alleen de jeuk na een muggenbeet, dan zou er soms nog mee te leven zijn, maar het nachtelijk gezoem kan zelfs de geduldigste mensen horendol maken. Het zijn de vrouwelijke beestjes die ons bloed lusten en afkomen op onze lichaamswarmte, menselijke geur en onze uitgeademde lucht (meer bepaald de CO2). Het raam open laten en in het donker blijven, zal je daarom niet beschermen, integendeel. Net zoals voor vliegen, is je beste bescherming een goed vliegen- of muggenraam. Vermijd stilstaand water rond je woning of ramen (verstopte dakgoten, niet-afgedekte regenton, platte daken die niet goed afhellen,…), want hier leggen de muggen hun eitjes. Zitten er toch muggen binnen en wil je anti-muggenmiddelen op je smeren om ze af te schrikken, lees dan altijd de gebruiksaanwijzing. Dit is niet alleen belangrijk voor producten met DEET, maar ook voor geconcentreerde oliën zoals citronellaolie. Deze kan immers ernstige huidirritatie veroorzaken bij gevoelige personen.

Slakken weten waarom!
Slakken eten graag planten. Helaas lusten ze niet alleen ‘onkruid’, maar ook je aangeplante of gezaaide bloemen. De sloebers kunnen dan ook een echte ravage aanrichten in je moestuin. Om schade te vermijden of te beperken, kan je best gootjes met water plaatsen rond de zaailingen of ‘biervallen’ plaatsen. Deze werken heel goed, maar let er wel op dat je ze niet té dicht bij de zaailingen zet.
Graaf een potje in tot de bovenkant gelijk komt met het grondoppervlak. Vul het potje voor een derde met bier en bescherm ze tegen de regen met een dakje. Zonder dakje wordt het bier verdund met water en verliest het ook voor slakken zijn aantrekkingskracht. Slakken hebben een voorkeur voor bruin bier.

Wereldkampioen vliegen vangen!
Heel wat insecten die overlast kunnen veroorzaken (vliegen, muggen,…) of die graag je planten komen verorberen, kan je aanpakken door je tuin geschikter te maken voor vogels zoals de koolmees. Deze eet dagelijks de helft van zijn lichaamsgewicht aan insecten. Om meer vogels aan te trekken, kan je bijvoorbeeld bes- of vruchtdragende bomen en struiken planten of nestkastjes hangen.
Meer informatie over pesticiden en gezondheid vind je op http://www.zonderisgezonder.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s