Bezoek de Tentoonstelling Floris Jespers – Kongo-Knocke in Scharpoord

Kunstenaar Floris Jespers verpandde zijn hart aan Knokke-Heisten aan Kongo. Beide plaatsen spelen een onmiskenbare rol in het leven en werk van deze veelzijdige en geniale kunstenaar. Van 4 tot 26 aprildoet het cultuurcentrum van Knokke-Heist dienst als locatie voor de gratis tentoonstelling Floris Jespers –Kongo-Knocke. De bezoeker krijgt aan de hand van 40 prachtige schilderijen, foto’s en sculpturen een uitzonderlijk zicht op de Afrikaanse periode van Jespers. Deze zorgvuldig uitgekozen collectie, die voor meer dan de helft bestaat uit monumentale topwerken van meer dan twee tot zes meter breed en het nooit eerder vertoonde kunstwerk van Expo ’58, neemt het publiek mee naar Jespers’ Afrika en de band met Knocke.

3-Jespers-Floris_Detail-De-Synthese-van-Congo_1957-1958_200x600_Olie-op-doek-gemaroufleerd-op-paneel_hires

(foto:  Floris Jespers – De Synthese van Congo detail -1957-1958 – 200×600 Olie op doek gemaroufleerd op paneel –

in beeld gebracht door fotograaf Flori Esser)

 

Tentoonstelling Floris Jespers – Kongo-Knocke

Van 04/04/2015 tot 26/04/2015
Cultuurcentrum Scharpoord
Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Gratis

 

Knocke en Kongo zitten beiden diepgeworteld in het leven en het werk van Floris Jespers. Om de opbouw van de tentoonstelling te kunnen verklaren, moet men inzicht krijgen in het leven van de kunstenaar.

Floris Jespers werd in1889 geboren in Antwerpen en zal later uitgroeien tot een van de meest veelzijdige Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw gekend om zijn verbluffende techniek, visie en verbeeldingskracht. Hij verwierf internationale faam met zijn krachtige composities op zeer grote formaten en zette samen met zijn broer Oscar, Paul van Ostaijen en Paul Joostens de toon voor de vernieuwing van de kunst in België. Pablo Picasso zei ooit : “Je connais les frères Jespers par leur oeuvre. Ce sont des grands artistes.

Knocke, natuurlijke inspiratiebron

Na enkele jaren zomeren in Knocke, beslist Floris Jespers, geboren in Antwerpen, om zijn tweede atelier in Knocke te vestigen. Hij laat in 1935 het Vijfringenhuis bouwen aan de Graaf Jansdijk. Het eenzame poldergebied doet dienst als inspiratiebron voor zijn schilderijen en tekeningen waaruit een alles overstijgend natuurgevoel spreekt. Jespers maakt, naast heel diffuus ander werk, monumentale werken van landschappen met dieren die in een vreedzame harmonie leven met hun omgeving.

Tijdens de oorlog verplichten Duitsers Jespers om Knocke te verlaten. Het expressionisme lijkt uitgeblust en vele kunstenaars zoeken nieuwe wegen. Door de aanwezigheid van zijn zoon Mark in Kongo, leert Jespers in 1951 Kongo kennen. Dit land ontketent bij Jespers een ware revolutie.

Kongoperiode en Expo ‘58

Tussen 1951 en 1957 reist Jespers drie keer naar Kongo. De kunstenaar is in de ban van Afrika, zijn cultuur en beschaving. En het is dit maal niet alleen de ongerepte natuur die hem tot in zijn diepste wezen raakt. Voor Jespers is de vrouw de wortel van de Afrikaanse beschaving en ze maakt dan ook een groot deel uit van zijn Afrikaanse oeuvre.

Uit de indrukken van de eerste reis vloeit prachtig werk voort dat in 1954 resulteert in een tentoonstelling die een overweldigend succes kent. Vanaf de tweede Kongoreis ontpopt de kunstenaar zich ook als modern beeldhouwer. De laatste reis naar Kongo maakt Jespers in opdracht van het Ministerie van Koloniën voor een monumentale wandschildering van 10 op 30 meter voor de Expo in ’58. ‘La Synthèse de Congo’ was één van de belangrijkste Belgische realisaties op de wereldtentoonstelling. De wandschildering ging door de tijd verloren maar het originele werk van 2 op 6 meter dat Jespers gebruikte als basis om uit te vergroten werd onlangs in een privécollectie ontdekt. Dit schilderij is zonder twijfel het belangrijkste werk uit de Afrikaanse periode van Floris Jespers omwille van zijn historisch belang, zijn formaat en zijn kwaliteit. Dit meer dan unieke werk zal voor de eerste keer aan het publiek getoond worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s