De Baloise Belgium Tour komt opnieuw naar Knokke-Heist

cbek_baloiseDe Baloise Belgium Tour komt opnieuw naar Knokke-Heist. Met een proloog in plaats van een tijdrit, zowel de Vlaamse als Waalse Ardennen en de invoering van de Gouden Kilometer kondigt deze rittenwedstrijd zich als vernieuwend en uitgebalanceerd aan. Op donderdag 28 mei komen de renners na een rit van 178 km aan boven op de Wandelaar in Knokke-Heist. Ieder jaar zorgen de lokale rondes en de laatste sprint voor heel wat spektakel. Op vrijdag 29 mei vertrekken de renners dan vanop de markt in Heist voor de 3de etappe richting Herzele.

Voor het eerst sinds 2011 gaat de Baloise Belgium Tour nog eens van start met een proloog. In Bornem moet het peloton 6,8 kilometer tegen de klok afleggen. Voordat de strijd om het algemeen klassement losbarst, krijgen de sprinters of lepe en sterke vluchters op de tweede dag een kans in de straten van Knokke-Heist. Op dag drie gaat het door de Vlaamse Ardennen, met voor de aankomst twee grotere lussen met telkens de Leberg, de Berendries en de Valkenberg. De vierde etappe wordt gereden om en rond de stuwmeren van l’Eau d’Heure. Mogelijke scherprechter die dag is le Petit Poggio, die de renners vier keer zullen beklimmen. Wellicht zal het klassement pas op de slotdag in een definitieve plooi worden gelegd met een mini Luik-Bastenaken-Luik van 199,2 kilometer in en rond Sankt-Vith met onder andere de Côte de Wanne, Stockeu, Haute-Levée en Rosier op het menu.

In een poging om de koers nog aantrekkelijker te maken en mogelijks een meer open finale te krijgen, wordt dit jaar de Gouden Kilometer ingevoerd. Een driedubbele sprint in volle finale. De Gouden Kilometer is een nieuw concept op 20 à 25 kilometer van de streep. Binnen een kilometer zijn er drie sprints. De winnaar krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus op één kilometer zomaar even negen boniseconden verzamelen! De klassementsrenners gaan daar hun voordeel uit willen halen. De voorbije jaren waren de verschillen in het eindklassement immers klein. De Gouden Kilometer zou in de afrekening dus het verschil kunnen maken.

Ook het Primus Haacht strijdlustklassement keert terug. Doorgaans is het een comité dat de prijs van de strijdlust toekent, maar in de Baloise Belgium Tour is het meetbaar gemaakt. Er zijn 3 Primus checkpoints waar zowel punten worden verdeeld op basis van de passage op dit punt als het tijdsverschil met het peloton. Hoe groter het verschil, hoe meer punten er verdiend kunnen worden. Zo wordt de aanvaller optimaal beloond.

Ondanks de stevige concurrentie van onder andere de Ronde van Italië noteren we bij de 20 startende ploegen maar liefst 8 ploegen uit de WorldTour: Etixx-Quick-Step, Lotto-Soudal, BMC, Katusha, Astana, LottoNL-Jumbo, FDJ en IAM Cycling. De Baloise Belgium Tour is traditioneel een uitgelezen kans voor de betere Belgen en jonge renners om zich in de kijker te rijden.

(foto: Zoon vorige jaar, aan het supporteren in de Heistlaan. Toen zelfs eventjes op tv geweest. Petit moment de gloire!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s