Kom lekkers proeven op het 20ste Vistival in Heist, zondag 7 juni 2015.

Op de eerste zondag van juli 1995 heeft Unizo Heist-Duinbergen voor het eerst het Vistival georganiseerd op de parking in de Knokkestraat. Het eerste weekend van de grote vakantie is soms nog een rustig weekend en door het Vistival konden we voor de ‘congé-periode’ al een drukke dag creëren. De bedoeling was om vanuit traditie en folklore de brug te maken naar het heden en de toekomst van de visserij.

De eerste vissoep werd gemaakt door Rudy Huys van Restaurant ’t Keukentje. De gebakken vis werd gratis weggegeven. Er werden veel contacten gelegd, het had iets van een zoektocht. Hoe pakken we dit best aan? Onder impuls van Martin Vanden Broucke hebben we steeds meer zelf in handen genomen en werd aan de bezoekers meer de kans geboden om heel wat te degusteren.

Na een paar jaar is er ook een samenwerking gekomen met de Visserijschool. Door het Provinciaal Maritiem Instituut konden we meer de nadruk leggen op het heden en de toekomst van de visserij. Het Vistival werd ‘de Nationale Dag van de Visserij’ met studie-avonden, academische zittingen… Dankzij de provincie en Manu Desutter kregen we de medewerking van de VLAM, de VDAB, de Rederscentrale, de Zeebrugse Visveiling en een heel aantal groothandels. Er kwamen allerlei wedstrijden en randactiviteiten: een tekenwedstrijd voor de jeugd, een fotowedstrijd, garnaalpelwedstrijd, een wedstrijd voor beste garnaalkroket… Toneelstukken: Martin heeft op een bepaald moment, met eigen middelen, een viertal wagenspelen laten maken, die op verschillende locaties in Heist opgevoerd werden. Kurt Defrancq en Christophe Ameye hebben het boek van Jozef Vantorre ‘De Kavijaks’ onder handen genomen en er een toneelstuk van gemaakt dat opgevoerd werd in Theater De Werf in Brugge. Dat kon in het kader van de Nationale Dag van de Visserij bezocht kon worden. Op dit moment was er van een televisieserie nog geen sprake.

Helaas werd het Provinciaal Onderwijs hervormd en is het visserijonderwijs uit Heist verdwenen. Hierdoor verwaterde het begrip Nationale Dag van de Visserij maar ons Vistival is blijven doorgaan met demonstraties, tentoonstellingen, optredens, wedstrijden en een grote proeverij. De parking in de Knokkestraat was te klein geworden en de situatie met het verkeer te gevaarlijk en daarom is de locatie veranderd naar het Heldenplein.

Dit jaar wordt het Vistival twintig jaar en bieden we opnieuw de ondertussen beroemde vissoep van Martin aan. In onze reuzepot wordt er 2000 liter gemaakt die geproefd kan worden. Daarnaast kan de ter plaatse gerookte zalm gedegusteerd worden, alsook de gebakken pladijsfilets, versbereide paëlla, oesters, kibling, gamba’s…
Er zijn verschillende demonstraties: het fileren van vis, het breien van netten. Een delegatie Paardevissers uit Oostduinkerke komen hun traditionele techniek tonen. Er wordt antiek en brocante van de zee en de visserij tentoongesteld. Er is een grote tentoonstelling van miniatuurboten waarvan er een aantal rondvaren in een groot bassin. Vrij Atelier & Jeugd- en kunstencentrum De Marge werken mee in de vorm van een wedstrijd voor kunstschilders met als thema: Martin’s Vissoep…

Voor ons jubilee hebben we opnieuw geïnvesteerd in talrijke optredens: Harmonie St. Cecilia doet een rondgang en tegen de middag komen ze aan op het Heldenplein. Na de middag treden op één volgend op: Duo Ferket, 4 Beaufort en Overigens. Deze lustrumeditie sluiten we af met Bart Kaëll, omstreeks 17 uur.
Iedereen welkom op zondag 7 juni op het Heldenplein in Heist, kom proeven en genieten van de sfeer, gezelligheid en de optredens. Dit alles in een organisatie UNIZO Heist-Duinbergen, U van harte geschonken.

Tekst met dank aan UNIZO Heist-Duinbergen voorzitter Jackie Vlietinck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s