Sport en Spel in de Blankenbergse Belle Epoque

Belle Epoque schatten: “ Sport en spel in de belle époque”.

De jaarlijkse tijdelijke tentoonstelling in het Belle Epoque Centrum Blankenberge gaat dit jaar door van 23 mei tot 1 november met als titel “ Belle Epoque Schatten: sport en spel in de belle époque”. De expo leert ons alles over sport, spel en speelgoed in de tijden van de belle époque.
Ze kwam tot stand dankzij de medewerking van het Wielermuseum Roeselare, Sportimonium Hofstade, het Speelgoedmuseum in Mechelen, het Speelkaartmuseum Turnhout, Club Brugge, Cercle Brugge, Rust Roest Blankenberge, Koninklijke Roeiclub Brugge, meerdere lokale verenigingen en privé verzamelaars. Sporten in de Belle Epoque, volkspelen in die tijd en speelgoed van toen. Kom het met uw eigen ogen aanschouwen !

Sport in de belle époque.

Sport was in de belle époque eerder een aangelegenheid van de elite, volksspelen waren echter voor iedereen bestemd. Dit komt allemaal aan bod door middel van authentieke stukken, foto’s , documenten en affiches. De expo bevat een aantal juweeltjes uit de tijd van toen.

In de tweede helft van de 19de eeuw ontstonden en ontwikkelden zich in Engeland meerdere sporten. De sportrage waaide over naar het vasteland en ook de elite raakte in de ban ervan. Men besefte dat lichaamsbeweging goed was, het werd overigens in geschriften aangeraden en deze nieuwe trend bood de gegoeden opnieuw de gelegenheid zich van de lagere klassen te onderscheiden. Voor sportief amusement, hetzij actief of passief, kon men tijdens de belle époque in Blankenberge terecht. Het ontbrak niet aan mogelijkheden, maar ongetwijfeld waren de rolschaatspiste (1876-1878), de paardenrennen (1880-1887) (1893-1896) en de velodroom (1896-1907) tijdelijk de grootste sportieve blikvangers. ( Bron : ‘Van zeebad tot badstad deel I’ – auteur Robert Boterberge, Blankenberge).
In Blankenberge waren er een aantal verenigingen actief zoals ‘De wielerclub vélo-Club Blankenbergheois’ (1893) en de voetbalvereniging ‘SV Blankenberge’ opgericht in 1907 met stamnummer 48. De turnvereniging ‘Rust Roest’ ontstond in 1908. De Schuttersmaatschappij ‘Willem Tell’ werd opgericht in 1900. De schuttersmaatschappij ‘Sint-Sebastiaan’ is de oudste vereniging en zou reeds bestaan hebben rond 1400.

Volksspelen in de belle époque

Volksspelen zijn traditionele spelen die door hele volkeren gespeeld worden. Ieder land heeft zijn eigen spelen. Sporten was voor de gewone burger te duur, volksspelen waren echter zeer populair en werden veelal in een herberg gespeeld. De expo toont een aantal authentieke stukken.

Speelgoed in de belle époque
Aan het einde van de 18e eeuw kwam er, mede onder invloed van de filosoof Jean-Jacques Rousseau, aandacht voor de belevingswereld van het kind. In de Europese Verlichting komt een pedagogie tot ontwikkeling waarin het kind als een groeiend persoon in een ontwikkelingsfase wordt gezien.
In de 19e eeuw zorgde de opkomende massaproductie voor een grote stroom van betaalbaar speelgoed. Bijzonder was dat in deze tijd ook speelgoed werd gemaakt dat specifiek voor de zondag was bedoeld. Dit speelgoed had een bijbelse achtergrond. Zo was de “Ark van Noah” heel populair. In de eerste jaren van de 20e eeuw werd dan het blikken speelgoed populair.
Kinderen in de Belle Epoque
De tentoonstelling is zeer kindvriendelijk opgesteld en is dan ook zeker een aanrader om met het gezin te bezoeken. Speelgoed, sport en volkspelen dat interesseert ieder kind.

Het Belle Epoque Centrum is elke namiddag open van 14u – 17u ( in juli en augustus van 14u – 18 u ) behalve op maandag.
Voor groepen doen we – op aanvraag – ook open in de voormiddag van dinsdag tot en met de vrijdag (9u-12u).
Het Belle Epoque Centrum is 100 % rolstoeltoegankelijk (er is een lift aanwezig).

Belle Epoque Centrum
Elisabethstraat 24
8370 Blankenberge
http://www.belle.epoque.blankenberge.be
belle.epoque@blankenberge.be
T.: 050 42 87 41

Toegangsprijzen:
4 euro
2,5 euro: -26 , +55, en groepen van af 10 personen
1,5 euro: schoolgroepen, mindervaliden en begeleiders
Gratis: -6, leraren en inwoners van Blankenberge

Gidsbeurt mogelijk op afspraak.
Combinatie met een belle –époquewandeling mogelijk.

Bereikbaarheid:

Trein: station Blankenberge – 5 min. wandelafstand.
Tram: halte ‘Blankenberge station’: 3 min. Wandelafstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s