Keizer Napoleon op 12 juni ‘opnieuw’ in Damme

Damme onthaalt op 12 juni 2015 ‘opnieuw’ keizer Napoleon Bonaparte. De ontvangst vindt plaats tijdens ‘Bonappetit!’ een culinair evenement naar aanleiding van 200 jaar Damse Vaart. De keizer zal na zijn ontvangst genieten van een Napoleontisch buffet en iedereen kan mee aanschuiven.

De Damse Vaart viert zijn 200ste verjaardag. De vaart wordt ook wel eens het Napoleonkanaal genoemd maar dat is niet helemaal terecht. Sinds de 12de eeuw was Brugge via een kanaal verbonden met de zee. Het was wel Napoleon die de Damse Vaart zijn hedendaagse uitzicht gaf.
Tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling over de geschiedenis van de Damse Vaart werd de correspondentie van Napoleon grondig doorgenomen. Of hij ooit de werken aan zijn kanaal heeft bezocht, is tijdens dit onderzoek niet bewezen. In 1803 en 1810 was hij wel twee maal te gast in Brugge. Door zijn verplaatsingen toen naar Breskens en de ontvangst die hij kreeg aan de Dampoort kan het bijna niet anders of hij is ook in Damme geweest …. De tentoonstelling is van 1 augustus tot en met 13 september 2015 te bezoeken in het Damse stadhuis.

Het sterke vermoeden dat de keizer ooit in Damme langskwam, is alvast aanleiding genoeg om Napoleon op 12 juni ‘opnieuw’ in Damme te ontvangen. Die avond komt hij om 19.30 u per koets aan en wordt hij in stijl ontvangen op de Markt in Damme. Na het officiële gedeelte schuift de keizer mee aan bij het Napoleontisch buffet in de tent op de Markt.

Iedereen is welkom om mee aan tafel te schuiven met Napoleon. Kaarten voor dit buffet met een varken aan ’t spit, ribbetjes, worstjes, groentenbuffet, brood en frietjes zijn te verkrijgen bij Toerisme Damme via toerisme@damme.be of T 050 28 86 10. De kaarten kosten 25 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen tot 12 jaar. Inschrijven kan tot 8 juni. De Damse stadsbard brengt tijdens Bonappetit! ook zijn nieuwe lied over de Damse Vaart en een folkgroep luistert het feest op.

Stad Damme organiseert deze avond in samenwerking met Rotary Damme die instaat voor de bar. De opbrengst van die bar gaat integraal naar het goede doel. Diezelfde avond kan je trouwens ook proeven van de enige echte Damse Gin ‘Bon Apart’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s