De BBQ bijbel van Peter De Clercq

’t Is een oud verhaal maar sta me toe voor de nieuwe lezers om het nog eens te vertellen.

We waren juni 1996. Enkele dagen na mijn verjaardag tijdens dewelke ik kennis had gemaakt met mijn toekomstige Braven op een historische locatie zijnde de containerbar van de toenmalige Ruitershoeve in Moerkerke. Telefoonnummers hadden we niet (durven) uitwisselen. Maar zie op de een of andere manier was mijn nummer toch tot bij zijn telefoon geraakt. Het was mijn moeder die de hoorn opnam. Maar hij haakte nog altijd niet af. Good lord, hij haakte helemaal niet af, hij vroeg me zelfs uit voor een etentje na die eerste afspraak in de manege. Ik had duidelijk nog niet door welk vlees ik in de kuip had want ik was ervan overtuigd dat hij mij ging uit nemen voor een lekkere portie frietjes, vlakbij, in de Stroopijp. Hij wist duidelijk wel al welk vlees hij in de kuip had, want mijn toekomstige Braven nodigde mij uit in de Elckerlijc. Sindsdien gaan we er minstens één keer per jaar terug voor ons jubilee of voor een verjaardag of zomaar, voor een goed stuk vlees op de grill. Chef Peter De Clercq werd ondertussen wereldkampioen barbecuen. De keuken is door de jaren heen verfijnd. De prijskaart vanzelfsprekend ook. Ik peins niet dat ik op mijn eerste date in de Elckerlijc al kon kiezen tussen een vier weken gerijpte simmentaler en een vijf weken dito holstein maar verder is gelukkig de Elckerlijc nog altijd de Elckerlijc gebleven, het restaurant waar elkeen welkom is. Wij appreciëren de Elckerlijc keuken en we respecteren het werk van Peter die de barbecue wereldkundig hip maakte. En klassevol. We hebben in 25 jaar nu wel allemaal geleerd dat een BBQ meer is dan een worstje en een koteletje.

Ik was een beetje trots dus, en nostalgisch dat ik recent de persvoorstelling van een nieuw boek mocht bijwonen. En zie daar geschiedde zich een primeur. Ik heb tijdens de persvoorstelling in de Elckerlijc mijn eerste gin-tonic gedronken. Restaurant Elckerlijc viert zijn 25ste verjaardag immers niet alleen met een boek, ze hebben ook een eigen 25 jaar Elckerlijc Silver Edition Gin ontwikkeld met, ik citeer, ‘uitsluitend wilde kruiden en bessen uit de directe omgeving van het restaurant’. Waar ik doorgaans op een gin afhaak wegens ‘bah’ was deze eerder ‘wild’, op mijn lijf geschreven dus. Ik citeer verder: “Voor deze zeer persoonlijke gin gebruiken we onder andere eekhoorntjesbrood, sleedoorn, struikheide, vlierbloesem, hulstbes, waterpeper, zevenblad en mispel”. Alstublieft.

P1020263

Voor het eerst ook, tijdens deze persvoorstelling, werd ik achter de schermen toegelaten. In de schuur rechts van het restaurant bevindt zich immers een Prime testkeuken waar de Peter niet alleen de pers ontvangt, maar ook workshops organiseert en teambuilding sessies, niets voor mij vermits je tijdens zo’n sessie verondersteld bent om zelf te koken. Om te komen proeven daarentegen, altijd bereid. We kregen ook een rondleiding in de kruidentuin van de Elckerlijc Farm. Zalig om de bling bling in de ogen te mogen aanschouwen van een chef die na 25 jaar nog altijd gepassioneerd is door plantjes die groeien in zijn tuin waarmee hij dan uniek smakende sausen voor zijn gasten bereidt of laat bereiden. Hij laat er vetplantjes groeien ‘met een waanzinnige smaak’, hij kweet er een uit Athene meegebrachte ‘soort oregon’ en zijn Mechelse Koekoeken hebben er ‘een gelukkig leven tussen de fruitbomen’.

Maar het ging over het boek dus. Het werd gedoopt ‘BBQ. De outdoor cooking bijbel’, een bijbel dik en twee maal zo groot. Hij is verkrijgbaar in een box in combinatie met de dvd ’25 jaar passie voor vuur en product’ of afzonderlijk. In de film zie je hem onder meer bbq’en op de Etna, het boek brengt 101 toprecepten samen. Peter heeft in zijn boek alle hoogtepunten van 25 jaar barbecueën verzameld : alle onmisbare klassiekers van de menukaart en meer dan 75 gloednieuwe recepten. De recepten zijn helder geschreven en zowel toegankelijk voor de hobbykok als de professional, so I’ve been told. Voor de doorwinterde al dan niet hobbychefs gunt hij een blik in een aantal hoogstaande toprecepten.

De bijbel is uitgegeven door Lannoo. Je vindt hem in de betere boekhandel uiteraard en in de Elckerlijc zelf. Ik ben trots in zijn plaats.

ISBN 9789401426183
Hardcover, luxueus afgewerkt met leeslint
360 blz.
49,99 euro

Een gedachte over “De BBQ bijbel van Peter De Clercq

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s