De West-Vlaamse wijnen van Entre Deux Monts

Het was geleden van een schoolreis enkele decennia terug dat ik nog in de omgeving van de Rodeberg en de Zwarteberg was geweest, toen ik de – trouwens prachtige – streek zag opduiken in Eigen Kweek. Ik was er onverwacht te gast een tijdje terug toen een dagtrip met de Range Rover Hybrid mij en fotografe Stefanie tot in het uiterste zuiden van ons West-Vlaanderen bracht helemaal tot één van de meest noordelijke wijndomeinen van Europa, helemaal tot bij Entre-Deux-Monts, in Westouter, Heuvelland. Ik kon het bijna niet geloven dat ik nog in mijn eigen provincie was. Het is zo’n streek dat een mens doet opstaan, rondkijken en voldaan knikken. Vlaanderen op zijn Vlaamst.

En er wordt wijn gemaakt. Dat vraagt naar een woordje uitleg, niet?

Entre-Deux-Monts heeft zijn wijnbouw te danken aan zijn twee ‘bergen’. Het tien hectare grootte bedrijf vindt zijn beschutting tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, entre deux monts. De bodem bestaat uit een uitzonderlijk ijzerzandsteen. Hellend naar het zuiden is het goed geëxposeerd voor een goede afrijping van de druiven. Op het domein worden verschillende frissen witte en mousserende wijnen geproduceerd uit Chardonnay druiven, Pinot Gris, Pinot Noir, Kerner, Auxerrois en Siegerrebe. Het wijndomein is te bezoeken. Je kan er ook een bedrijfsevent organiseren. De wijnen worden ook verkocht bij Bacchus in de Lippenslaan in Knokke.

Belangrijk nog om erbij te vertellen dat de wijnen van Entre Deux Monts lokaal, kleinschalig en milieuvriendelijk worden geproduceerd, gebotteld en vervoerd. De volledige wijngaard is met gras ingezaaid tegen erosie. Er is een aanplanting van vijf kilometer streekeigen hagen en houtkanten en een hectare hoogstammige appelbomen ter bevordering van de biodiversiteit. Het snoeihout wordt niet verbrand maar ter plaatse verhakseld. Er worden geen insecticiden gebruikt en een absoluut minimum aan pesticiden. Zonnepanelen zijn er de voornaamste energiebron. Voor de opslag van de wijn is er gekozen voor lichtere flessen en gerecycleerd karton. Het gebouw voor de bewaring van de wijnen is extreem goed geïsoleerd. Entre-Deux-Monts is gegroeid uit het werk en de passie voor de wijn van vader en zoon Yves en Martin Bacquaert.

Enne…Kriebel mag dan wel niet echt een wijnkenner zijn. Ik weet wel wat lekker is. En die mousserend Entre Deux Monts…zet maar een flesje voor mij opzij Bacchus.

Entre-Deux-Monts is gelegen in Rodebergstraat 69 in Westouter, Heuvelland. Info via http://www.entre-deux-monts.be

Een gedachte over “De West-Vlaamse wijnen van Entre Deux Monts

  1. Pingback: EcoChique Glamping in Westouter met Kobe Desramaults | christel 'de kriebel' bedert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s