Wat gebeurde op 22 december 1915?

december 1915

De Uitkerkse pastoor Leander Verplaetsen schrijft in het Liber Memorialis het volgende:(1)

‘Voort niet bijzonders te melden. Weinig of geen soldaten; een tachentig jonge in ’t hotel van Denecker verblijvende, voor den dienst van den groten luchtballon, in de wei van schepen Strubbe gelegen.’

***

In Blankenberge loopt een uniek project, de Oorlogskroniek. De stad sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale Krant Van Blankenberge. Die geeft maandelijks een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan op dezelfde datum precies 100 jaar geleden. Je leest er dat op 18 december 1915 de bezetter eist het slachthuis op om er paarden in te stallen, je vindt er de originele beslissing van de Uitkerkse gemeenteraad om een lening van 6000 frank aan te gaan bij het Gemeentekrediet, getekend 22 december 2015, je leeft mee met de Blankenbergse gezinnen. Zo lees je op 28 december 1915: ‘De strenge en harde winter verplicht het Blankenbergse gemeentebestuur om gratis kolen ter beschikking te stellen aan het plaatselijke comiteit voor hulp en voeding voor de ‘verwarming van melk aan kinderen’.

De Oorlogskroniek wordt maandelijks bijgevuld, dit tot en met november 2018. Lees december HIER of surf via de startpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s