IJs met chocoladesaus revisited @ pop-up “Re-Belges”

Ik woon naast een warme bakker dus ik ken de luxe van warme pistolets, vers gebakken brood en de geur van een boterkoek die net uit de oven komt. Zo verslavend dat ik sinds de komst van de warme bakker naast de deur drie jaar geleden ook een paar kilootjes bijgekomen ben. Maar geen nood. Ik heb mij sinds paar jaar het recht toegeëigend niet mager te moeten zijn. Ik mag dus niet alleen genieten van de geur van verse pistolets, ik heb ook het recht om ze te verorberen. Wat tussen haakjes niet wil zeggen dat ik mijn lichaam niet soigneer. Gestimuleerd door de Dochter ben ik na een periode van afwezigheid terug gekeerd naar Sportoase. Mijn onder de vetlaagje verstopte spiermassa wordt dus volop getraind en ik ben ook terug aan het lopen. Of joggen eigenlijk. Ik ga graag naar Sportoase. Ik denk dat iemand daar in Sportoase telkens net voor ik binnen kom, alle spier stimulerende toestellen een tandje lager plaatst. Want telkens ik op ééntje plaats neem, staat die altijd nét te licht voor mij. Kan ik dus een gewichtje bijsteken en man…geeft dat een boost aan mijn zelfvertrouwen. Soit. Boterkoeken dus. En hun geur. Ik mag er thuis veelvuldig van genieten maar ik had vorige week ook nog eens het genoegen te mogen binnen wippen in de gebouwen van Ter Groene Poorte in Brugge. Nu is het zo dat ik maar zelden tot in Brugge kom. Excuus daarvoor maar het is nu eenmaal te dichtbij. Maar toen ik door de gangen van Ter Groene Poorte stapte vroeg ik me af waarom ik mij niet meer met mijn wagen richting Brugge begeef. De geur van boterkoeken vloeit er naadloos over in die van een chocolade workshop en begot ik weet niet wat nog al van lekkers er op moment van mijn passeren werd gefabriceerd. Wat een heerlijke plaats. Het toeval wou dat ik zelfde dag later op de avond nog eens naar Brugge ‘moest’. Ik ben er een kijkje gaan nemen in ‘Pop-up Re-Belges’. Het Pop-up restaurant van chef Henk Van Oudenhove en echtgenote-gastvrouw Veronique Bogaert die terwijl hun sterrenzaak verbouwingen ondergaat, in hun thuis annex B&B een pop-up restaurant hebben geïnstalleerd. Respect voor zoveel werklust. De HORECA is een prachtige stiel. Maar het is hard werken. ’s Middags en ’s avonds een shift in je restaurant. En voor wie er kamers bij geeft, ’s morgens ontbijten serveren aan de gasten van je hotel. Terwijl nog je kinderen groot brengen. Ik heb daar immense bewondering voor. Ik heb extreem lekker gegeten in Re-Belges, me laten verleiden tot een glaasje champagne en me laten onderdompelen in het degusteren van de lekkerste dame blanche ever. Het is namelijk zo. Ik heb niet alleen het geluk een verse bakker naast de deur te hebben, ik heb ook de chance een Braven Echtgenoot te hebben die graag op restaurant gaat. Onze eerste date was in de Elckerlijc in Maldegem. We gaan er nog geregeld eens. Bij bijzondere gelegenheden. We hebben nogal wat restaurantjes gedaan Braven en ik. Anders dan recensenten en professionele eters hanteer ik daarbij telkens mijn eigen beoordelingsmethode. Ik beoordeel een restaurant aan zijn dessert. Al te vaak gebeurt het dat ik meer dan lekker gegeten heb maar als dessert een dame blanche met ijsblokjes en spuitbus slagroom geserveerd krijg. In Pop-up Re-Belges het meest lekkere, tijdens de service on the spot vers gedraaide vanille-ijs, met handgeklopte room en top Belgische chocoladesaus geserveerd gekregen. Gelukkig word ik daarvan.

 

Dit nog: mocht in Re-Belges ook genieten van een Kalfsblanket 2.0. En voor het eerst sinds Bretagne opnieuw St. Jacques geproefd. Deze keer in hazelnootboter met knolgroentjes en citroen. Een aanrader.

(tekst verschijnt ook in De Streekkrant Brugge-Oostkust W05/2016)
(Let bij de groepsfoto ook op het opschrift boven.)

 

**************

Ter vervollediging hierbij nog wat achtergrondinformatie bij het hoe, wat en waarom van op-up “Re-Belges”

Chef Henk Van Oudenhove en echtgenote-gastvrouw Veronique Bogaert van het Brugse sterrestaurant Sans Cravate openden in hun boetiekhotel aan de overkant “Re-Belges” een champagne pop-up bar waar ze zich 9 weken lang op een totaal andere manier culinair zullen uitleven. Sans Cravate wordt ondertussen verbouwd door een aanpalend gebouw te integreren om begin april te heropenen als restaurant met gastro-bar.

In de lobby van hun boetiekhotel richten ze tot 18 maart een pop-up bar in met het exclusieve gamma van het champagnehuis Jacques Selosse als extra sprankelend toetje. De chef zal in zijn pop-up bar ” Re-Belges” een aantal hapjesgerechten voorstellen met daarnaast bereidingen die afgewerkt worden op smeulende houtsnippers van Selosse wijnvaten.

Voor de lunch zal de chef elke dag van de week rond één weerkerend thema werken met steeds wisselende bereidingen. Zo serveert hij gedurende die negen weken maandag een gerecht van het spit, dinsdag gebraad uit de oven, woensdag een stoempgerecht, donderdag stoverij en vrijdag blijft visdag.

“We kennen Anselme Selosse, zoon van stichter Jacques al enkele jaren. Anselme opende ook met zijn vrouw Corinne enige jaren geleden een klein hotel wat onze band nog versterkte. Ik heb het geluk om tijdens die pop-up periode de champagnes van Domaine Jacques Selosse ook per glas én aan een eenmalige zeer toegankelijke prijs te mogen verkopen.” Tegelijkertijd gebruikt Henk deze gelegenheid om eens iets anders uit zijn fornuis en spit te toveren. De pop-up bar sluit na 18 maart 2016 de deuren. De gastrobar en restaurant Sans Cravate ‘nieuwe versie’ heropenen begin april.

Pop-up Re-Belges
Langestraat 159, 8000 Brugge.
http://www.sanscravatepopup.be
Tel.: 050 693601 ( 18 januari- 18 maart)

Over DOMAINE JACQUES SELOSSE:

In 1949 creëerde Jacques Selosse, vader van Anselme, in Avize, het wijndomein dat nog steeds zijn naam draagt. Anselme nam in 1974 het domein over.

Het Domaine Jacques Selosse produceert ieder jaar 57.000 flessen biodynamische Champagne op basis van druiven die op 7,5 ha wijngaarden geplukt worden. Een aantal Chardonnay percelen bevinden zich in Côte des Blancs (Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger) en een aantal Pinot Noir percelen in Montagne de Reims (Aÿ, Ambonnay and Mareuil-sur-Aÿ).

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s