August, August, August…

Luc en Yves Merlevede vieren zilveren toneeljubileum met clowneske tragikomedie August August, august

’t Is een bijzondere editie van het KTKH dit jaar. Yves en Luc vieren hun 25 jaar op de planken. Ik deel voor het eerst het podium met zijn zoon. Een reeks voorstellingen dus die je moet gezien hebben:

Op donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 2016 telkens om 20 uur brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het CC Scharpoord de tragikomedie ‘August August, august’ in een regie van Jean-Paul Lantsoght. August August, august is de naam, de voornaam en het beroep van de hoofdrolspeler in dit wereldberoemde theaterstuk van de Tsjechische auteur Pavel Kohout. De voorstellingen in samenwerking met, dansgroep Heliopsis Knokke-Heist, een gelegenheidsorkest onder leiding van Marc Stepman en gymnast Martijn Merlevede van de Koninklijke Turnkring Rust-Roest Brugge brengen ook hulde aan acteurs Luc en Yves Merlevede, beiden 25 jaar actief in de kring. Een delegatie van juryleden van het Koninklijk Landjuweel zal een van de voorstellingen bijwonen. Indien het stuk kwalitatief sterk genoeg wordt bevonden, neemt het KTKH deel aan het 80ste Koninklijke Landjuweel dat van 28 oktober t.e.m. 1 november 2016 in Mechelen plaats vindt.

ktkh affiche

Inhoud
We belanden in een circuswereld waarin Yves Merlevede de clown August speelt. Hij heeft een grote droom om ooit een paardennummer met acht witte Lipizzaners op te voeren. De circusdirecteur (Johan Storme) is echter enorm op macht belust en steekt stokken in de wielen van de gevoelige August. Om zijn droom te verwezenlijken, moet hij drie bijna onmogelijke opdrachten vervullen. Ondanks de tegenwerking van de Stalmeester (Luc Merlevede) slaagt de dappere clown wonder boven wonder in zijn missie. De naïviteit van August is echter groot en de realisatie van zijn droom staat op losse schroeven. We krijgen een glimp te zien van wat er zich afspeelt in de coulissen van een circus, als metafoor voor de onderhuidse lelijke kant van het leven. Hier speelt de hommage aan het spelplezier en de verbeelding voordat gewetenloze donkere machten als spelbrekers het kind in ieder van ons komen vermoorden. De kinderlijke August zorgt voor vertedering en verwondering. Uiteindelijk wordt zijn droom letterlijk en figuurlijk aan stukken gescheurd.
Dit tragikomische circusverhaal dat Pavel Kohout in 1967 op de vooravond van de Praagse Lente schreef, is een onmiskenbare allegorie voor de opstandige bevrijding en solidariteit van het volk tegen het onderdrukkende communistische regime in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Door zijn universele thematiek over de drang naar vrijheid en creativiteit versus repressie en machtswellust blijft August August, august ook vandaag nog brandend actueel.

Spelers
Clown August: Yves Merlevede
Directeur: Johan Storme
Stalmeester: Luc Merlevede
Boemboel: Filip Depoortere
Echtgenote van de directeur: Christa Pintelon
Junior August: Valérie Desutter
Kapeldirigent: André Woussen
Lulu (echtgenote van August): Francine Verwee
Eveline (dochter van de directeur): Christel Bedert (dat ben ik)
Stalknechten: Thomas Coolen, Tomas Michils, Steve Poppe, Jan De Groote
Dansgroep Heliopsis
Gymnast: Martijn Merlevede

Muzikanten: Marc Stepman (keyboard), José Lantsoght (trompet), Stanny Ryckaert (drums), Tim Van Quathem (basgitaar), Dominique De Wulf (trombone), Bert de Nijs (gitaar), Roland Gussé (trompet), Johan Michels (saxofoon/klarinet)

Hulde aan de jubilarissen
Broers Luc en Yves Merlevede hebben al heel hun leven actief bijgedragen aan het culturele leven in Knokke-Heist. Als zonen van Gerard en Jacueline Merlevede-Claeys kregen zij met de spreekwoordelijke ‘paplepel’ het motto ‘zich engageren’ en het ‘zich aantrekken’ mee. Dat resulteerde tot lid zijn en later leider en hoofdleider van de KSJ/KSA in Knokke. Dit engagement voor en met de jeugd is een rode draad in hun leven. Als twee handen op een buik wisten Luc en Yves vooral door toedoen van mama Jacqueline Claeys en tante Irène Claeys hun eerste stappen te zetten in het KTKH. In de jaren ’80 deden ze hun eerste stapjes in de toneelkring en in 1991 werden ze effectief lid en stonden ze samen in echte karakterrollen op de planken, maar bleven steeds zichzelf. Nu worden ze beiden gehuldigd met een ode, laudatio, medailles, oorkondes en geschenken door voorzitster Magda Lievens, communicatieverantwoordelijke Dominiek Segaert, Dirk Overstraete, voorzitter Cultuurraad Knokke-Heist, Schepen van Cultuur Jan Morbee, provincieraadslid Annie Vandenbussche, Vlaams volksvertegenwoordigster Cathy Coudyser en Daniël Verguchten van Opendoek.

Kaarten: via http://www.ktkh.be of bij de leden, Scharpoord (050 630 430), Leen Goossens (0498 757885) of Dominiek Segaert (0479 691865).

–> Zaterdag is uitverkocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s