Het Zwin Natuur Park

Ik pleit schuldig. Ik heb bij de bekendmaking van de plannen voor het nieuwe Zwin luid geprotesteerd. Ik was fan van het Zwin zoals het was. Ik hield van de betonnen paden, de vijvertjes en de weliswaar te kleine kooien maar ik kon de vogels tenminste toch van dichtbij zien. Een mens moet kunnen toegeven als hij fout is. En voilà, ik geef toe, ik was fout. Ik heb door het nieuwe Zwin gewandeld vorige vrijdag. Met mijn ‘paspoort’ ingecheckt in de vlieghaven voor vogels voor een bezoek aan de permanente tentoonstelling. De trektocht van mijn vogel ‘de boerenzwaluw’ gevolgd, met mijn vleugels gefladderd en mijn eieren gezocht. Neen, beste lezer, ik heb geen LSD  genomen, ik heb me gewoon laten drijven op de Zwinbeleving die anno 2016 heel interactief is geworden. Ik ben in een duin ingebouwde kijkhut naar de Zwinvlakte gaan kijken. Ik heb de ooievaarshut beklommen en van heel, heel dichtbij gezien hoe een ooievaar zijn jong kwam voeden. Heb een blik geworpen in het educatief centrum, naar een adembenemende film gekeken in het auditorium en tot slot een broodje gegeten met een glas witte wijn in de cafetaria. Ik was fan, beste lezer, ik ben fan al sinds de allereerste keer dat ik in Het Zwin rondliep of fietste, ik herinner het mij niet mee. Ik ben nu nog meer fan. Het Zwin Natuur Park heeft een pak geld gekost, maar we hebben er waar voor gekregen. Knokke-Heist heeft – opnieuw – een topattractie in huis en ik ben er trots op.

 

 

Onderstaand alle info.

Vernieuwd Zwin Natuur Park open vanaf 10 juni

Op vrijdag 10 juni 2016 openen de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van het Vlaamse Gewest het nieuwe Zwin Natuur Park in Knokke-Heist voor het ruime publiek. Het Zwin Natuur Park moet dé nieuwe natuurgerichte topattractie aan de kust worden. De bezoeker krijgt er de gelegenheid om de typische en bijzondere Zwinnatuur op een attractieve en prikkelende manier te ontdekken en te beleven, interactief of via rechtstreeks contact met de natuur. Dit zowel in het nieuwe bezoekers- en natuureducatiecentrum als in het natuurpark en de van daaruit toegankelijke Zwinvlakte. Een andere blikvanger is het kijkcentrum van waaruit de bezoeker bij alle weersomstandigheden de Zwinvlakte en het getij kan beleven.

 

Nieuw Zwin Natuur Park met zeven themahutten Het Zwin Natuur Park onderging een echte gedaanteverwisseling: de verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking werden vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken. Het Zwin Natuur Park telt ook zeven themahutten: een voederhut, vertelhut, labohut, kijkhut, steigerhut, boshut en een luisterhut. Elke hut brengt een ander thema en biedt een verassende invulling, vaak op een interactieve manier. De voederhut zal bv. niet alleen inspiratie leveren om zelf vogels te voederen en beloeren, maar in sommige seizoenen zullen de vogels in de hut, achter spiegelglas, vlakbij de bezoeker zitten. In de labohut kunnen bezoekers met de hulp van een gids zelf ontdekken welke waterdieren er in de vijvers van het Zwin voorkomen. Verder is er ook nog een luisterduin, daarin zal de bezoeker de vogelgeluiden uit het Zwin kunnen beluisteren. Het geluid is van de hand van de klankman van de beroemde David Attenborough. Er is ook een ooievaarstoren, van waarop de bezoeker heel dicht bij de ooievaarsnesten komt, zonder ze hierbij te storen.

 

Reeds aanwezige vogels in het Zwin Natuur Park De ooievaars namen van zodra de eerste nestpalen werden aangebracht, hun intrek in het nieuwe Zwin Natuur Park. De eerste ooievaarsjongen kunnen nu reeds vanuit de ooievaarstoren bewonderd worden. Op het vogeleiland zijn onder andere honderden visdieven, dwergsterns, zwartkopmeeuwen en kokmeeuwen aanwezig, een groot deel ervan is nu aan het broeden. Met camera’s kunnen bezoekers vanuit de kijkhut en het kijkcentrum tot bijna in hun nest kijken.

 

Bezoekerscentrum met tentoonstellingen, Zwin Bistro en Zwinshop Het nieuwe bezoekerscentrum bevat onder andere de permanente tentoonstelling over vogels en de vogeltrek, ‘Het Zwin, internationale luchthaven voor vogels’. De bezoeker ontdekt en beleeft de tentoonstelling zelf als één van de tien vogels die voorkomen in de tentoonstelling. Hij/zij krijgt aan de ingang van de tentoonstelling een ‘Zwin-paspoort’ en checkt in voor ‘een trektocht naar een verre bestemming’. Er is ook plaats voor tijdelijke wisselende tentoonstellingen in de polyvalente zaal op de eerste verdieping van het bezoekerscentrum. Op het moment van de opening zal ‘Zwin/Luchthaven op de grens’, natuurfotografie door de lens van Wouter Pattyn getoond worden. Deze loopt tot en met 8 januari 2017. Daarnaast is er ook de Zwin Bistro die een zicht biedt op het omliggende Zwin- en polderlandschap en een Zwinshop. In de Zwinshop kan de bezoeker terecht voor leuke geschenken en publicaties zoals postkaarten, fiets-en wandelkaarten, enz. De Zwin Bistro wordt via concessie uitgebaat.

 

Natuureducatiecentrum In het gebouw naast het bezoekerscentrum, het natuureducatiecentrum, zullen vanaf september 2016 leer- en belevingsprogramma’s voor kleuters zoals het ‘vliegfeest’ of ‘lentekriebels’ aangeboden worden. Klassen van de lagere en middelbare school leren hoe ze een vogelkenner of natuurbeheerder worden en ontdekken in de laboklas hoe ecosystemen werken. Er staan vier klaslokalen ter beschikking: een vertelklas, een creaklas, een kookklas en een laboklas. Ook bedrijven en groepen kunnen er terecht.

 

Kijkcentrum in de dijk Het kijkcentrum werd in de dijk tussen het park en de Zwinvlakte ingeplant en biedt bezoekers de mogelijkheid om bij alle weersomstandigheden de Zwinvlakte, het getij, de vogels en de planten te ervaren.

 

Architectuur en duurzaamheid Opvallend is dat de zwarte gebouwen bijzonder sober ogen en dat ze als het ware verdwijnen in de omgeving. Dit was een bewuste keuze. Er werd hoofdzakelijk gekozen voor natuurlijke materialen zoals hout. Het nieuwe bezoekerscentrum is gebaseerd op een Zeeuwse schuur, langs buiten volledig in hout. Ook het kijkcentrum is langs de binnenkant in hout opgetrokken. Duurzaamheid staat centraal in het nieuwe Zwin Natuur Park, zowel in de ontwerpfase als bij de exploitatie. Verwarming en koeling en de opslag ervan gebeuren door middel van een BEO-veld (Boorgat-Energie-Opslag -veld). Een warmtepomp onttrekt ‘s winters warmte uit de bodem door middel van het BEO-veld. Dit bestaat uit een boorgat waardoor een vloeistof circuleert in een gesloten lus, die via geleiding warme opneemt uit de ondergrond. Daarmee wordt het gebouw in de winter verwarmd.  In de zomer werkt het systeem omgekeerd en wordt het gebouw verfrist met quasi gratis koelte uit de bodem. Het Zwin Natuur Park streeft bovendien naar een BREEAM Excellent certificaat. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), is een internationaal erkende methodiek om duurzame gebouwen te realiseren. Maar er wordt ook resoluut gekozen voor duurzame mobiliteit. Zo is de parkeerruimte beperkt tot ongeveer 200 plaatsen en worden de formules met de trein/bus naar voor geschoven. Er werd onder andere een B-dagtrip, in samenwerking met de NMBS en De Lijn ontwikkeld.

 

Toegangsprijzen en formules Voor een bezoek aan het Zwin Natuur Park, de Zwinvlakte en de tijdelijke en permanente tentoonstellingen betaalt een bezoeker 10 euro bij aankoop van een ticket online en 12 euro ter plaatse. Voor kinderen van 6 t.e.m. 17 jaar wordt 5 euro betaald. Kinderen tot 6 jaar genieten van een gratis toegang. Er zijn aangepaste tarieven voor groepen, scholen en bedrijven. Verder kunnen ook nog voor formules met gidsbeurt gekozen worden zoals bijvoorbeeld de zaterdag- of zondagwandeling of een privé-wandeling met gids.

 

Partners in het verhaal Het project is een gezamenlijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos, dat de Zwinvlakte beheert. De coördinatie van het geheel werd gedaan door de Provincie West-Vlaanderen. Het ontwerpteam onder leiding van ‘Coussée & Goris architecten’, dat geselecteerd werd na een ontwerpwedstrijd, stond in voor de opvolging en coördinatie van de uitvoering op het terrein.

 

Financieel

De totale kost van het nieuwe Zwin Natuur Park bedraagt circa 24 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan, zo’n 19,2 miljoen euro werd door de Provincie West-Vlaanderen voorzien voor de inrichting van het natuurpark en het bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte. Het Agentschap voor Natuur en Bos voorzag 1.354.000 euro ter financiering van het kijkcentrum. Het Zwin Natuur Park kon verder op de financiële steun rekenen van o.a. de Vlaamse Regering in het kader van het Kustactieplan III 2005-2009 (800.000 euro), van de Europese Unie in het kader van REECZ (1.605.000 euro), van Natura People (430.000 euro) en van de gemeente Knokke-Heist (500.000 euro). Het Agentschap voor Natuur en Bos werkte ook de voorbije jaren hard aan de Zwinvlakte, Zwinduinen en –polders. In totaal betekenen deze natuurherstelwerken en projecten (ZENO* / ZTAR* / REECZ*) een investering van ongeveer 20 miljoen euro.

 

Zwin in verandering Dit voorjaar startte de Vlaamse overheid de uitbreidingswerken in het Zwin: het grensoverschrijdend natuurgebied wordt tegen 2019 niet alleen 120 hectare groter, het wordt ook veiliger en waardevoller. Onder andere door het verbreden en het verdiepen van de Zwingeul wordt de verzanding aangepakt, een nieuwe dijk zal de kustveiligheid verhogen. De uitbreiding wordt uitgevoerd door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de Provincie Zeeland.

*Europese LIFE natuurprojecten ‘ZENO’ en ‘ZTAR’, staan voor ‘Zwinduinen Ecologische Natuurontwikkeling’ en ‘Zwin Tidal Area Restoration’ en het Europese project ‘Recreatie & Ecotoerisme in de Zwinstreek’, kortweg ‘REECZ’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s