Tournée Minérale je mee?

Yes, binnenkort gaan we weer Tournée Minéralen! Een maand zonder alcohol. Voor sommige mensen is dit een vanzelfsprekendheid, voor anderen een marteling. Voor mij is het ondertussen een traditie geworden, eentje die ik voor mezelf jaren geleden heb opgestart, in de periode toen een mens het enkel met water moest doen omdat de mocktails de wereld nog niet hadden veroverd.

Ik Tournée Minérale omdat het gezond is en omdat ik mijn lichaam ietwat wil reinigen. Vorig jaar is dit mislukt omdat ik toen weliswaar een maand geen alcohol heb aangeraakt maar wel oneindig veel heb toegegeven aan mijn drang naar zoetigheid. Dit jaar heeft Dochter Daphné Rijckaert de missie op zich genomen Moeder gezonder te leren leven, niet alleen omdat ze Toegepaste Gezondheidswetenschappen studeert, maar ook omdat ze merkt dat Moeders overgewicht aan het toenemen is.

Gemotiveerd als we zijn, heb ik me ook ingeschreven op de Tournée Minérale site. Je krijgt dan mails die je aan je goede voornemens herinneren. Je krijgt mails om te vragen andere mensen te motiveren. En je krijgt mails die je vragen geld te doneren. Tournée Minérale heeft zich geëngageerd om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ik vind dat een nobel doel.

Helaas is het zo dat wij hele dagen worden overspoeld door vragen van goedbedoelende mensen die geld vragen voor allerhande goede doelen, de één nog nobeler dan de ander. Ik heb jaren geleden voor mezelf de keuze gemaakt er enkele actief te steunen. Ik heb jaren geleden immers gemerkt dat je niet iedereen kan helpen en niet voor iedereen goed kan doen. Een stichting die kanker bestrijdt is een van de meest nobele doelen die er zijn, vind ik. Maar ik vind het onaanvaardbaar en storend dat ik bij zowat elk bericht dat ik krijg van Tournée Minérale actief moet aanvinken dat ik de stichting niet wil steunen. ‘Weet je zeker dat je niet wil steunen.’ Ja dus. Dit is niet meer vragen naar steun. Dit is manipulatieve communicatie. Ik ben hier niet mee gediend. Dit komt de actie Tournée Minérale niet ten goede, en de Stichting tegen Kanker al zeker niet.