10. “Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven.”

Zoals elke doorsnee rechtschapen mens neem ik op 1 januari – alsook een goed halfjaar verder op mijn verjaardag – altijd het goede voornemen het komende jaar meer te gaan bewegen. Vroeger betekende dit dat ik van plan was te gaan sporten. Vandaag de dag – met dank aan mijn persoonlijke gezondheidscoach, studente Toegepaste Gezondheidswetenschappen en tevens mijn Dochter, Daphné Rijckaert – heb ik een realistischer doelstelling voor ogen gesteld. Sporten hebben we vrij vertaald naar ‘bewegen’. Als er één iets is wat ik heb geleerd uit de gesprekken met mijn coach is het immers dat je moet luisteren naar jezelf. Het heeft geen enkel nut de doelstelling van een ander te willen evenaren. Ik vind het fantastisch dat Echtgenoot en Kinderen onder voorbehoud van corona-annulatie in september de Zwintriatlon zullen ondernemen maar het is niet mijn sport.

In concreto is mijn bewegingsactiviteit dit geworden : wandelen en fietsen. Laten deze nu net twee activiteiten zijn die bij wet nog toegelaten zijn tijdens het Corona-tijdperk. Bovendien heb ik tijd, kan ik rekenen op het gezelschap van Echtgenoot, Zoon of Dochter voor de uitvoering ervan én schijnt de zon. Hoeveel chance kan een mens hebben zeg.

Het fietsen gaat tegenwoordig al pakken makkelijker dan drie weken terug. Wandelen is veel meer geworden dan een kort ‘toertje’ met de hond. Mijn 10 000 stappen per dag worden alsmaar vlotter en vlotter behaald. Een mens begint zowaar al terug te dromen van meer.  Ik hoop dat ik ook post-corona het elan verder kan aanhouden om te blijven bewegen. Minstens twee keer een uur per week wandelen moet een haalbare kaart zijn en laat ons hopen misschien ook één avond BBB of een andere bewegingssessie in een van onze lokale sportinfrastructuren. Het is niet alleen voor mijn fysieke zelve dat een mens de inspanning moet doen, heb ik beseft. Een gezonde vorm van bewegen, zijnde beweging geschikt voor je eigen lichaam, maakt je mentaal sterker dan ooit. Dat voel ik. En als ik mezelf op foto zie dan durf ik zelfs zelf te zeggen: dat voel ik niet alleen, dat zie je ook.

Om af te sluiten een variant van de gezonde geest in het gezond lichaam slogan. “Beim Menschen ist es wie beim Velo. Nur wenn er faehrt, kann er bequem die Balance halten.” Vertaald naar het Nederlands luidt deze quote van zijn eminentie Albert Einstein zo: ‘Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven’.

Met Corona-Chronicle nr. 10 van 100 hoop ik ook jullie een beetje te kunnen inspireren naar dit leven in balance.

Alsook met onderstaande muziekbijdrage: Vantablonde / Night Verses. Muziek die me altijd in balance brengt eens voorbij km 300 op weg naar huis na een lange werkdag. Als ik veel stilgezeten heb. Live gezien in de MTC in Keulen net voor de Corona lockdown. Daar heb ik vooral niet stilgezeten. Geloof me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s