48. Ondertussen in Afrika: Flame richt Covid19 centra op

Lezers die mij al ‘een tijdje’ volgen en/of mij persoonlijk kennen, weten dat ik achter de schermen ondertussen ook al een tijdje het brandwondencentrum van Flame in Burkina Faso steun. Zo is Flame één van de vzw’s die we een aantal jaren terug de opbrengst van de Blue&White party schonken. Onder het motto ‘laat ons het Zuiden niet vergeten’ breng ik jullie op deze Pinksterzondag graag op de hoogte van de extra dimensie die Flame de voorbije maanden aan het luik hulpverlening heeft toegevoegd. Het zal geen 5000 keer gelezen worden helaas. Maar misschien dat het hier of daar toch wel iemand raakt.

Belgische NGO FLAME organiseert COVID19 centra in Kinshasa en Burkina Faso

Luc De Clerck, kinesist, ademhalingsspecialist, crisismanager en één van de medeoprichters van het Belgisch brandwondencentrum Flame in Burkina Fase is beroepshalve actief voor Philips Healthcare in verschillende landen in Centraal-Afrika. Hij heeft er een uitgebreid netwerk opgebouwd en onder zijn stimulans is er een tak van het brandwondencentrum opgericht in Kinshasa als centraal punt voor de beide staten Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville.

Het plan voor het brandwondencentrum is uitgeschreven, de samenwerking met verschillende partners is uitgewerkt en Luc De Clerck had samen met brandwondenchirurg dr. Michel Van Brussel een bezoek aan Kinshasa ingepland in maart 2020. Toen het Covid 19 virus de kop opstak en de geplande missie naar Kinshasa niet kon doorgaan, besloten de ondernemende medici onmiddellijk op een andere manier hun hulp aan te bieden. In Zeebrugge stonden twee containers met medisch materiaal klaar om te vertrekken naar Centraal-Afrika. Gezien ook deze plots niet meer konden vertrekken werden andere mogelijkheden uitgewerkt.

De containers werden uitgeladen en drie Flame ventilatoren werden via het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen ingezet in het Stuivenberg ziekenhuis in Antwerpen. Gezien er in België geen nood was aan de beschikbare monitoren, werden deze nog net voor de complete lockdown op een van de laatste luchttransporten geplaatst richting Kinshasa. In Burkina Faso had Flame bovendien zes ventilatoren staan. Drie bleven daar te plaatsen. Drie zijn verplaatst richting Kinshasa. Flame zorgt daarmee voor de organisatie van een Covid19 centrum zowel in Kinshasa als in Burkina Faso. Na de Corona-crisis kan het materiaal ter plaatse blijven en verder de brandwondencentra blijven dienen.

DHL West Africa organiseerde het transport als onderdeel van hun Aid & Relief programma. De ventilatoren en de monitors werden tijdens een kleine ceremonie officieel overhandigd aan de COVID-19 Task Force in Kinshasa, dit in aanwezigheid van Thierry Katembwe, voorzitter NGO Flame RDC, alsook van de speciale adviseur van de President inzake gezondheid en baas van de Covid Task Force en Generaal Kangudia, Hoofdgeneesheer van het Presidentieel Ziekenhuis.

Door deze COVID-19 acties op het Afrikaanse continent, heeft Luc ondertussen de vraag gekregen of Flame niet nog een stuk verder kan gaan bij de opbouw van COVID-19 centra in Afrika. “We zijn dus momenteel aan het bekijken hoe we dit concreet kunnen organiseren en financieren. De NGO FLAME financial expert, Isabelle Lessedjina ontwikkelt hiervoor momenteel een financiële structuur en bekijkt welk financiële partners ons hierbij willen helpen.”

Flame beter leren kennen kan je via hun Facebookpagina.

Muziekbijdrage: Africa van Toto in de mooiste uitvoering ever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s