49. De duif in mijn tuin

Van alle dutsen die in mijn tuin wonen – de merel die van iets of iemand schrok en daardoor zijn nest met 5 eieren in de steek liet, de vleermuis die besloot in ons waskot te komen wonen maar op nacht 2 er voor een gesloten deur stond en de zwaluwen die het elk jaar moeilijker en moeilijker hebben om een veilige nestplaats te vinden ondanks alle faciliteiten die we hen proberen te bieden – is de duif wel de meest zielige.

Waar het merelkoppeltje precies van is geschrokken weet ik niet. Misschien heb ik te luid geschreeuwd toen het nieuws binnen kwam dat Zoon was geslaagd voor zijn toegangsproeven aan het KASK & Conservatorium Gent. Misschien was Echtgenoot te enthousiast in het rondzwaaien met zijn nieuwe kantenmaaier. Ik weet begot ook niet wat de vleermuis in ons waskot kwam doen. Misschien wist hij dat het waskot vroeger ons crèmekotje was alwaar wij ijsjes verkochten aan passanten met de fiets. Misschien was hij op zoek naar zoetigheid alhoewel ik eerlijk gezegd denk dat vleermuizen geen zoetigheid eten. Of ik zou mis moeten zijn. Misschien was hij gewoon verdwaald. Misschien was hij een zij.

De duif was alvast niet verdwaald. De duif woont bij ons. Hij maakt deel uit van de tuin. Het kan zelfs zijn dat hij in het nest aan de afvoerpijp rechts is geboren. Hoe oud hij precies is, weet ik niet maar ik sta toch al enkele jaren op en ik ga al evenveel jaar slapen met zijn roekoekoe. Het is het derde jaar op rij dat Duif wanhopig probeert een nest te bouwen. De eerste twee jaar van zijn poging tot nestbouwerij probeerden hij en Duivin met lange, slappe takken een nest te bouwen bovenop de verdikking in de kerselaar die we 20 jaar geleden links vooraan in de tuin hebben geplant. Diego zijn boom, noemen wij die boom. Naar wijlen de vriend van Echtgenoot die boom destijds mee hielp planten. Konijn ligt onder de boom begraven. Het gangenstelsel dat ze eronder had gebouwd was metersdiep. Ze had er zo hard aan gewerkt. Wij vonden het een mooie plek voor haar om permanent te verblijven. Duif en Duivin vonden Diego zijn boom de ideale boom om hun nest op te bouwen. Maar, zo hebben we mogen vaststellen, duiven zijn zowat de meest onhandige en slordige nestenbouwers ever. Een voorjaarsstorm maakte telkens al snel komaf met hun bouwondernemingen.

In het bijzondere jaar 2020 besloot Duif het anders aan te pakken. Hij ondernam geen verdere pogingen om een nest te bouwen in Diego zijn boom. Hij ging op zoek naar een nieuwe en betere locatie. Zijn zoektocht duurde lang en zijn voortplantingsdrang was groot. Op een avond stipt om 20u stonden we samen met de buren op veilige social distance disance van elkaar in onze handen te klappen ter ere van de mensen die werken in de zorg, toen Duivin bovenin het wilgenboompje in de straat plots beviel van een ei. Die sloeg stuk op de asfaltenweg. Ze zat erbij en ze keek ernaar.

De volgende dag lag Duivin dood in de tuin. Of toch haar restanten. Genekt door een roofvogel die ja, ook deel uitmaakt van de wildernis hier in onze tuin. Duif treurde dagenlang. Zijn roekoekoe klonk eenzaam en verdrietig. Hij zong op de plaatsen waar hij altijd samen met haar zat te zingen. Op de afrantsering van onze tuin naast de caravan. Op de top van schoorsteen. Op de rand van de tafel waar het potje water staat waar hij en de rest van de tuin op geregelde tijdstippen komen drinken of er nu water op andere plaatsen voorhanden is of niet. Ik had echt met hem te doen.

Maar zie. Duiven zijn niet alleen monogame beesten. Blijkbaar zijn ze ook serieel monogaam. Na een periode van rouw was Duif plots vergezeld van een Nieuwe Liefde. Ik was zo gelukkig voor hem. Ze moeten gevoeld hebben dat ik hen genegen ben want naarstig begonnen ze op hun eigenste onhandige manier een nest te bouwen pal boven ons aperohoekje.

Het is zoals ze zeggen met Corona. Het is niet dat er meer natuur is in je tuin. Je hebt gewoon meer tijd om er naar te kijken. Dank zij Corona heb ik de hele Duivensoap kunnen volgen. Ben al benieuwd naar de jonkies. Al zullen Duif en Duivin door dat beetje wind van de voorbije dagen nog een keer van voor af aan mogen beginnen… Het zijn dutsen, echte dutsen en vooral écht geen goede nestenbouwers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s